- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTERETravaliu nastereTravaliul, o curiozitate pentru fiecare gravida

Travaliul, o curiozitate pentru fiecare gravida

travaliu-1

Picture 1 of 3

Travaliul este, ce-i drept, una dintre marile curiozitati pentru fiecare gravida. Desi privesc tematoare catre aceste clipe, multe femei asteapta cu nerabdare clipa nasterii bebelusului, momentul primei regasiri.

Travaliul reprezinta, de fapt, pregatirea organismului pentru nastere. Intr-o prima evaluare, putem spune ca travaliul se imparte in doua parti – travaliul latent si travaliul activ.

Travaliul latent este o perioada in care viitoarea mamica, desi trebuie sa infrunte anumite contractii, reuseste, in acelasi timp sa se acomodeze si cu intreg procesul nasterii. Cu alte cuvinte, in travaliul latent contractiile apar la intervale de timp mai lungi, la cateva minute, si nu sunt atat de intense, avand o durata de cateva secunde – 30-40, de obicei.

In travaliul latent, colul uterin incepe sa se dilate, insa nu atat de brusc. Acesta se subtiaza si incepe sa se deschida. Toata aceasta perioada poate dura 24-48 de ore, in functie de fiecare caz in parte. Asa ca, in tot acest timp, femeia isi va putea aduna fortele si puterile pentru a face fata nasterii bebelusului. Tot aici, bebelusul se pozitioneaza in pelvis, gata sa faca fata lungului drum al nasterii.

Travaliul activ se imparte in mai multe etape. Dilatarea colului uterin, ruperea apei, expulzia bebelusului, dar si eliminarea placentei sunt cateva dintre etapele cu care se va confrunta viitoarea mamica.

Dilatarea colulului uterin va fi mult mai rapida. Acesta va ajunge de la 3-4 centimetri la 10 centimetri, in asa fel incat bebelusul sa poata trece cu usurinta prin vaginul mamei. Contractiile, de aceasta data, sunt mult mai intense, ivindu-se la un interval mult mai scurt si avand o durata mai mare, de 60-70 de secunde.

Atunci cand  femeia ajunge la aceasta dilatare va avea loc momentul expulziei. Acest moment se caracterizeaza prin nevoia de a impinge bebelusul afara. Copilul coboara dinspre pelvis spre vagin, venind pe lume pentru a-si bucura mama.

Dupa ce expulzia se incheie urmeaza eliminarea placentei. Intreg procesul dureaza circa 10-15 minute, moment in care proaspata mamica va fi ajutata si indrumata de catre medici.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme