Daca ai inceput diversificarea alimentatiei bebelusului, e momentul sa te informezi corect asupra pericolelor pe care le ascund numeroase alimente. Cel mai important sfat pe care ti-l putem oferi, dincolo de aceste reguli stricte, este sa ai o relatie apropiata cu medicul pediatru, care, mai mult decat oricine, te poate invata cum sa-ti hranesti corect bebelusul.
Alimente interzise bebelusilor
Albus de ou: nu se administreaza in timpul primului an de viata pentru ca este un aliment care poate provoca alergii;
Ceai negru sau verde: la copii, cofeina din aceste ceaiuri actioneaza in mod agresiv asupra sistemului nervos si cardiovascular;
Mezeluri: pana la 10-12 ani, copiii nu ar trebui sa consume asemenea produse extrem de bogate in grasimi. Unii aditivi alimentari prezenti in mezeluri pot determina hiperactivitate si deficit de atentie si concentrare la copii. Este vorba despre derivatii acidului glutamic (E 620), care pot provoca greturi, palpitatii, dureri de cap;
Afumaturi: aceste alimente sunt greu de tolerat de ficat, iar fumul contine hidrocarburi aromatice periculoase;
Muraturi: sunt extrem de nocive pentru sistemul digestiv al copilului deoarece cresc aciditatea gastrica;
Fasole, mazare, linte, varza: desi contin substante nutritive si vitamine benefice cresterii armonioase a copilului, incearca sa-i dai celui mic aceste alimente dupa varsta de un an deoarece baloneaza si provoaca flatulenta.
Prajeli: este contraindicat sa-i dai copilului alimente prajite precum oul, cartofii, carnea. Acestea au efecte devastatoare pentru stomac in special, dar si pentru organism in general.
Exces de dulciuri: provoaca dependenta. Ele au un rol incontestabil in aparitia cariilor dentare, dar si in kilogramele acumulate de copil in cea mai importanta etapa a dezvoltarii lui.
Miere: sub varsta de un an, mierea este contraindicata deoarece contine spori Clostridium Botulinum. Din cauza acestui fapt, dar si a potentialului alergenic crescut, in prezent medicii pediatri nu recomanda mierea in alimentatia copilului sub un an.
Sare: in mod normal copilul in primul an de viata nu ar enevoie de sare. Excesul favorizeaza mai tarziu hipertensiune arteriala.