- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIDe ce sa ii iei un puzzle

De ce sa ii iei un puzzle

Psihologii si specialistii in educatia copilului spun ca un puzzle este cea mai inteligenta jucarie pe care o poti da copilului tau. Uite de ce:

In afara de faptul ca il ajuta sa isi imbunatateasca sensibil coordonarea ochi-mana, un puzzle il ajuta sa se dezvolte cognitiv si sa isi dezvolte toleranta la frustrare.

Poti sa ii cumperi un puzzle copilului tau inca inainte de prima aniversare – dupa 7-8 luni, cand poate apuca bine si muta obiecte, ii poti lua un puzzle din 2 bucati mari, apoi, dupa 18 luni de viata, un puzzle din 4 piese mari este potrivit, iar complexitatea unui puzzle va creste pe masura ce juniorul inainteaza in varsta.

Uite ce abilitati ii dezvolta copilului tau un simplu puzzle!

Cand se joaca incercand sa asambleze un puzzle, copilul isi dezvolta abilitati fizice  (el tine piesele in mana si incearca sa le potriveasca), cognitive (copilul gaseste solutia unui puzzle, invatand sa potriveasca piesele corect), dar si emotionale (cel mic invata sa-si antreneze rabdarea si este rasplatit emotional atunci cand reuseste sa faca un puzzle.)

Atunci cand fac un puzzle, in functie de complexitatea lui, copiii isi mai antreneaza capacitatea de atentie pe o durata data. Copiii care fac de mici un puzzle se adapteaza mai usor apoi la gradinita, unde trebuie sa participe la anumite activitati care le cer concentrare si implicare pe o durata mai mare de timp.

Sa luam pe rand efectele unui puzzle asupra juniorului:

  • imbunatatirea coordonarii maini – ochi: cel mic coreleaza mai bine si mai rapid informatiile primite de la ochi si maini, pentru a putea sa puna piesele corect in puzzle.
  • dezvoltarea abilitatilor motorii – miscarile mai largi sau mai fine, apucatul pieselor intre degete, plasarea lor in cadrul potrivit imbunatatesc abilitatile motorii ale celui mic.
  • intelegerea lumii inconjuratoare – in primii doi ani de viata bebelusii invata prin intermediul simturilor. Este singurul mod prin care ei pot intelege cum functioneaza lucrurile, iar manipularea pieselor de puzzle permite exact aceasta experienta senzoriala.
  • asmilarea de concepte noi – gratie unui puzzle, copilul invata concepte noi, despre forme, regulate sau nu si dimensiuni.
  • stimularea memoriei – cand face un puzzle, cel mic invata prin repetitie si eroare si pe masura ce capata experienta, tine minte piesele pe care a incercat sa le foloseasca si nu s-au potrivit, dar se pot imbina mai tarziu.
  • capacitatea de asociere – cel mic face o paralela intre desenul de pe cutia de puzzle si piesele pe care trebuie sa le aranjeze, astfel incat sa formeze acel desen. Capacitatea de asociere si gandirea logica secventiala sunt stimulate de acest mic joc inteligent.
  • stabilirea de obiective – pentru a-si atinge scopul, acela de a face un puzzle, cel mic va trebui sa isi stabileasca o strategie. Dupa cateva incercari si esecuri, va incerca sa isi stabileasca un sistem de reguli si obiective care sa-l ajute sa realizeze ce si-a propus.
  • educarea rabdarii – oricine are un copil stie ca rabdarea nu este punctul forte al unui junior. Dar un puzzle este o buna modalitate de a antrena aceasta rabdare. Si odata ce are satisfactia de a ajunge la finalul jocului, cel mic va fi dispus sa acorde un timp din ce in ce mai mare (pe masura de gradul de complexitate al unui puzzle creste), pentru a indeplini misiunea.

sursa foto: www.educationaltoysplanet.com

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme