- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTERECezarianaCezariana - 5 riscuri pe care sa le cunosti

Cezariana – 5 riscuri pe care sa le cunosti

Incidenta nasterilor prin cezariana este in crestere la nivel mondial – mamele continua sa o prefere in locul nasterii naturale, in ciuda recomandarilor medicilor. Uite cateva riscurile legate de aceasta operatie, pe care viitoarele mamici ar trebui sa le cunoasca.

 

 

  1. O mama care naste prin operatie de cezariana (incizia facuta la nivelul abdomenului interior, numita de medici si operatia C) are un risc mai mare de a face complicatii in urma operatiei. Perioada de recuperare este aceeasi ca dupa orice operatie deschisa, iar riscurile similare – febra, infectii, resorbire dificila a firelor de sutura. In plus, cezariana poate duce la pierderi de sange sau probleme cu vezica biliara. Infectia peretelui abdominal poate duce la peritonita, o problema cu risc major pentru mama.

 

  1. Dupa operatie, femeile ce nasc prin cezariana au nevoie de trei pana la cinci zile de spitalizare, in timp ce femeile care au nascut natural isi revin dupa una sau doua zile. Cele din urma se recupereaza complet in maxim doupa saptamini, in timp ce recuperarea dupa cezariana poate dura si sase saptamani.

 

  1. La urmatoarea nastere, o mama care a facut operatie de cezariana are o cicatrice la nivel abdominal, care se traduce printr-un punct mai slab in peretele uterin. Cei mai multi medici cred ca mama nu va mai putea naste natural a doua oara (dupa prima cezariana) in conditii de siguranta, deoarece cicatricea prezinta risc de rupere in timpul travaliului. De aceea, cel mai probabil ii va fi recomandata tot cezariana. Totusi o femeie nu poate face mai mult de trei operatii de cezariana – desi nu exista studii, aceasta este este o opinie medicala, dat fiind aspectul si pozitia inciziilor posibile la nivelul abdomenului inferior. De stiut: in ziua de astazi exista unele schimbari in tehnica chirurgicala, ceea ce le permite unora dintre mame sa nasca natural a doua oara. Dar acest lucru implica precautii chirugicale sporite si nu este recomandat in cele mai multe dintre cazuri.

 

  1. O situatie problematica – daca o femeie care a facut o operatie de cezariana ramane din nou insarcinata, riscul sa aiba o dezlipire a placentei sau probleme ale acesteia la a doua sarcina creste cu 50%. Printre problemele placentei se numara placenta praevia– implantarea placentei in partea inferioara a uterului, lucru care blocheaza cervixul. Mai periculos este riscul de placenta accrete, placenta increta sau placenta precreta – acestea inseamna dezvoltarea placentei in profunzimea peretelui uterin, ceea ce poate duce la o hemoragie severa dupa nastere. Complicatiile in acest caz duc chiar pana la necesitatea indepartarii pe cale chirurgicala a uterului.

 

  1. Daca data nasterii copilului este calculata gresit, nou-nascutul risca sa se nasca cu imaturitate pulmonara. Unele studii spun si ca pentru nou-nascut nasterea pe cale chirugicala este mai traumatica decat cea naturala (la fel si pentru mama), din cauza trecerii bruste la mediul exterior.

 

  1. Orice cezariana are riscul de a se confrunta cu o sangerare abundenta, iar de la o operatie la alta acest risc este mai ridicat. Pentru salvarea vietii pacientei se poate ajunge pana la necesitatea unei histerectomii – indepartarea uterului.

In loc de concluzii: pentru medici, dar si mame e mai comod sa stie cand are loc operatia. Cei dintai pot sa isi programeze nasterile pe agenda, punand chiar multe nasteri in aceeasi zi. Si pentru mama e mai confortabil sa nu lase la voia hazardului un moment atat de important pentru ea: orice lucru despre care stim ca va avea loc la ora exacta e mai putin inspaimantator. Dar in cele mai multe cazuri, pentru binele copilului e recomandata nasterea naturala. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, doar in cca 30% din cazuri este recomandata nasterea prin cezariana, iar aceasta in situatii de risc pentru mama sau/si bebelus.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme