- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAAlimentatie gravidaNecesarul de vitamine si minerale in sarcina

Necesarul de vitamine si minerale in sarcina

Primul pas pentru a-ti asigura necesarul de vitamine si minerale in sarcina este sa ai un regim echilibrat si meniuri variate. Pentru ca anumite vitamine si minerale sunt esentiale pentru buna dezvoltare a fatului, este posibil ca medicul care te are in supraveghere sa iti recomande suplimente.

Acidul folic

In mod ideal ar fi bine sa iei suplimente de acid folic cu 4 luni inainte de conceptie, iar administrarea de acid folic (400 micrograme) trebuie continuata primele 12 saptamani de sarcina, pentru a asigura buna dezvoltare a fatului si a preveni defectele de tub neural.

Vitamina D

Viitoarea mamica are nevoie de 4000 si 6000 de UI (unitati internationale) de vitamina D pe toata durata sarcinii si suplimentele de vitamina D sunt recomandate si atunci cand alaptezi.

Fierul

Cel mai greu de asimiliat si cel mai rapid epuizabil mineral din organism, fierul este esential  in timpul sarcinii, atat pentru mama, cat si pentru viitorul bebelus. Corpul are nevoie de aproximativ 6 saptamani pentru a-si face depozite de fier, iar unele obiceiuri alimentarere (consumul excesiv de ceai sau cafea – băuturi pe care este bine sa le consumi cu precautie oricum, atunci cand esti insarcinata) impiedica absorbtia fierului. In plus, riscul de anemie creste in perioada greturilor de dimineata, din cauza episoadelor repetate de varsaturi, sau daca ai o sarcina multipla. Doza zilnica recomandata in sarcina este de 30 de grame de fier. Excesul de fier cauzeaza constipatie si ataca rezervele de zinc din organism, zincul fiind un mineral esential pentru imunitate. Fructele uscate, legumele verzi ,ouale, orezul brun, soia, semintele de dovleac, tofu, cartofii si sfecla sunt surse excelente de fier, mineral de care ai nevoie atat in perioada preconceptiei, cat si in perioada prenatala.

Vitamina A

Un nivel insuficient de vitamina A poate determina nasterea prematura, probleme ale ochilor si pielii, in timp ce doze prea mari de vitamina A pot cauza probleme serioase de dezvoltare a fatului. Doza zilnica de vitamina A nu trebuie sa depaseasca 8000 UI. Si dat fiind necesarul poate fi acoperit din alimentatie, este bine sa eviti suplimentele care contin prea multa vitamina A.

Vitamina E

Este foarte importanta pentru sanatatea pielii, care sufera in timpul sarcinii din cauza schimbarilor hormonale dar si a acumularii de kilograme  si este predispusa la vergeturi. Consuma uleiuri vegetale bogate in acizi grasi nesaturati – masline, rapita, porumb, floarea soarelui; fructe oleaginoase – arahide, seminte de floarea soarelui; germeni de cereale, legume verzi.

Nu lua suplimente alimentare dupa ureche – vorbeste cu medicul tau, care iti va recomanda produsul potrivit, in functie de regimul tau alimentar si stilul tau de viata.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme