- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAIngrijirea in sarcina6 intrebari pe care gravidele se jeneaza sa le puna

6 intrebari pe care gravidele se jeneaza sa le puna

Corpul tau sufera o multime de transformari in timpul sarcinii si in perioada de dupa nastere. Uite cateva raspunsuri la probleme legate de lucruri care sunt normale in sarcina, dar despre care celor mai multe dintre femeile insarcinate le este jena sa intrebe.

Este posibil sa fac nr.2 in timpul nasterii?

Da, este adevarat. Efortul de a impinge bebelusul prin canalul de nastere poate antrena si materii fecale. Dar, te linistesc medicii, personalul medical este concentrat pe venirea bebelusului si nimic altceva, asa ca nu trebuie sa te jenezi de eventuale accidente. Este un proces fiziologic absolut normal, la sfarsitul caruia vine pe lume bebelusul tau!

Ma voi „largi”acolo, jos?

Vaginul se largeste pe perioada sarcinii, pentru a permite nasterea bebelusului, dar isi va reveni la dimensiunile anterioare mai repede decat crezi. Exercitiile Kegel te ajuta in acest sens. Incordeaza musculatura ca si cand ai vrea sa retii un jet de urina. Mentine tensiunea timp de cateva secunde, apoi elibereaza. Executa mai multe serii din aceste exercitii (cate 10 de 5 ori pe zi, dupa nastere) pentru a ajuta musculatura sa-si recapete „memoria” si a ajunge la dimensiunile dinainte de venirea bebelusului.

Scurgerile vaginale

In timpul sarcinii, foarte multe femei observa scurgeri vaginale in cantitate mare. Ele sunt cauzate de schimbarile hormonale si cresterea fluxului sanguin in zona pelviana. Daca aceste scurgeri sunt insotite de crampe, senzatia de usturime sau arsura, sau daca au un miros puternic neplacut, vorbeste imediat cu medicul – acestea sunt indicii de infectie, care trebuie tratata rapid, intrucat poate afecta bebelusul.

Sunt tot timpul balonata

85% dintre gravide se plang nu numai de greata in primele saptamani de sarcina, ci si de vesnica senzatie de balonare. Ea este cauzata de schimbarile hormonale de la inceputul sarcinii, menite sa ajute corpul sa se adapteze la aducerea pe lume a unui bebelus peste cateva luni. Aceste schimbari afecteaza si activitatea sistemului digestiv. Tot schimbarile hormonale pot produce indigestiile si senzatiile de arsura. Le poti evita mancand mai putin, la intervale mai dese. Fereste-te de mancarurile picante si grase, care sunt foarte greu de procesat in aceasta perioada.

Micile scapari dupa nastere

Da, este adevarat, dupa nastere, controlul vezicii urinare poate slabi si mici scapari involuntare de urina pot avea loc. Tot cu ajutorul exercitiilor Kegel intaresti musculatura, ceea ce te ajuta sa previi astfel de accidente. Pe masura ce musculatura se tonifica, iti vei recapata controlul total asupra vezicii tale urinare si vei scapa de incontinenta urinara. Daca la cateva saptamani dupa nastere tot mai ai aceasta problema, vorbeste cu medicul tau, care iti poate recomanda si alte solutii, in afara de exeritiile Kegel.

Sexul dupa nastere doare?

Ai adus pe lume un bebelus, asa ca ai nevoie de o perioada de recuperare. In plus, mai ales in cazul in care alaptezi, nivelul de hormoni fluctueaza foarte mult (in special cantitatile de estrogen), ceea ce poate duce la probleme de lubrifiere. In combinatie cu temerile legate de sexul dupa nastere (daca nu mai mai place?, daca sunt prea larga?, daca ma va durea?), acest lucru poate crea disconfort si durere. Este foarte important sa te simti relaxata atunci cand doresti sa reiei viata sexuala dupa nastere, sa vorbesti cu partenerul tau, sa nu te simti presata si sa folosesti, daca e cazul, un lubrifiant (pe baza de apa), pentru a diminua riscul de neplaceri.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme