- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAAnalize sarcinaCalendarul analizelor in sarcina

Calendarul analizelor in sarcina

La prima consultatie prenatala vei avea pe lista de analize hemoleucograma, sumarul de urina, glicemia, testarea pentru boli cu transmitere sexuala , tsh, examenul citologic, testul Papanicolau si verificarea factorului Rh.

Incompatibilitatea de Rh are mare importanta in cazul sarcinii. Daca mama are RH-negativ, iar fatul Rh-pozitiv (caracteristica transmisa de la tatal cu Rh pozitiv), la prima sarcina, in sangele mamei se vor produce anticorpi, pentru a respinge noul organism: fatul poate fi supus riscului de anemie, retard psihic, retard motor si chiar deces.

ECOGRAFIILE

Intre saptamanile 11 si 16 se efectueaza in mod normal si prima ecografie – morfologia de trimestru 1 (sau ecografia pentru screeningul translucentei nucale). O a doua ecografie se recomanda intre saptamanile 20 si 22 de sarcina – pentru a se aprecia daca organele copilului (inima, capul, coloana vertebrala, membrele, ficatul si rinichii) se dezvolta bine. Intre saptamanile 28-33 de sarcina, medicul va recomanda o a treia ecografie, pentru a aprecia dezvoltarea copilului, maturizarea placentei si rezistenta arterelor uterine.

TESTELE DE SCREENING PRENATAL

Daca sarcina ti s-a confirmat mai tarziu de saptamana 14, medicul va recomanda efectuarea testelor de screening prenatal intre saptamanile 15-20.

Tripulul test sau testul cvadruplu masoara nivelurile urmatorilor hormoni in sangele mamei : AFP – alfa-fetoproteina, Estriol, beta HCG si inhibin-A (masurat doar in cazul testului cvadruplu). Testele de screening prenatal sunt menite sa inlature suspiciuni legate de riscul de boli genetice, anomalii cromozomiale, defecte de tub neural (precum sindromul Down, sindromul Edwards, spina bifida sau anecefalia).

Screeningul indica doar riscul global – un risc scazut nu garanteaza ca bebelusul nu va avea vreuna dintre aceste afectiuni, asa cum un risc crescut nu inseamna obligatoriu ca bebelusul care va veni pe lume va fi afectat de una dintre aceste boli. Rezultatele pozitive la testele de screening prenatal atrag recomandarea medicala pentru efectuarea unor teste diagnostice secundare, precum biopsia de vilozitati coriale sau amniocenteza.

TESTE PENTRU SARCINI CU RISC CRESCUT

Biopsia de vilozitati coriale se efectueaza in mod normal in trimestrul 1 de sarcina si poate depista anumite anomalii cromozomiale precum sindromul Down, fibroza chistica, boala Tay-Sachs, siclemia, etc. In 1 % din cazuri se pot obtine insa rezultate false. In afara riscului de avort spontan (de 1-2%), investigatia mai poate deregla dezvoltarea normala a membrelor fatului daca este efectuata mai devreme de 70 de zile de gestatie. Examenul vilozitatilor coriale nu este de folos in detectarea defectelor de tub neural.

In timpul amniocentezei, care poate fi folosita atat pentru identificarea anomaliilor cromozomiale, cat si pentru depistarea defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida, se preleveaza o cantitate mica de lichid amniotic. La fel ca si in cazul biopsiei de vilozitati coriale, si amniocenteza presupune un risc (scazut) de avort.

IN CAZ DE Rh NEGATIV

Daca ai Rh negativ, dozarea de anticorpi se repeta in saptamana 28 de sarcina.

Un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh previne formarea anticorpilor in timpul sarcinii. Daca dupa nastere se va dovedi ca bebelusul are  Rh pozitiv, vei avea nevoie de inca o doza imediat dupa ce ai nascut. In plus, va fi nevoie de tratament cu imunoglobuline Rh injectabile de fiecare data cand sangele tau vine in contact cu sange Rh pozitiv, cum ar fi in cazul unui, avort, daca ai o sarcina ectopica, in cazul in care faci amniocenteza sau biopsie de vilozitati coriale, daca ai sangerari vaginale sau un traumatism abdominal in timpul sarcinii.

ALTE TESTE SI ANALIZE

In saptamanile 24-28 de sarcina vei face si testul pentru depistarea diabetului gestational (testul de toleranta orala la glucoza).

Pentru desistarea unei infectii cu streptocul de grup B se face o testare in saptamanile 35-37 de sarcina. Daca testul este pozitiv, exista un risc crescut ca infectia sa treaca la bebelus in timpul nasterii si se recomanda un tratament intravenos cu antibiotic imediat ce travaliul a inceput sau membranele s-au rupt. Antibioticul trebuie administrat cu cel putin doua ore inainte de nasterea copilului si la fiecare patru ore pe toata durata travaliului.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme