- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAAnalize sarcinaTestul de toleranta la glucoza

Testul de toleranta la glucoza

Senzatia acuta de sete, nevoia de a urina des, starea de oboseala si dorinta de a rontai mereu cate ceva sunt cateva dintre simptomele diabetului gestational de sarcina. Totusi, pentru ca ele sunt caracteristice oricum pentru perioada in care esti insarcinata, poti suferi de diabet gestational fara sa stii. 

Testul pentru a depista diabetul gestational se numeste testul de toleranta orala la glucoza si se efectueaza in saptamanile 24-28 de sarcina.

In noaptea de dinainte si in dimineata testului nu ai voie sa mananci, nici sa fumezi sau sa mesteci guma. Testul de toleranta la glocoza prespune prelevarea unei probe de sange, pentru a avea un nivel de baza al glicemiei tale, pe nemancate. Apoi, dupa ce vei ingera o bautura pe baza de glocoza (75 g de glocoza dizolvata in apa rece), ti se va recolta din nou sange, dupa o ora, respectiv doua ore de la ingerarea bauturii, pentru a vedea cum a raspuns organismul la ingestia de glucoza.

Astfel, testul de toleranta orala la glucoza presupune masurarea a trei glicemii:

  1. pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
  2. la o ora (normal <180 mg/dl)
  3. la doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (normal <153 mg/dl).

Pentru dianosticul de diabet gestational este suficient daca una dintre cele 3 valori este peste limite. In 80% dintre cazuri, din fericire, este vorba despre o forma usoara de diabet gestational, care se poate tine sub control cu mici modificari ale dietei.

Insa chiar si daca este vorba despre mici modificari ale valorilor, monitorizarea atenta se impune, din cauza riscurilor pentru bebelus. In plus, testul de toleranta la glucoza trebuie refacut dupa nastere, la 6-12 saptamani. Glicemia va trebui testata periodic oricum, din cauza riscului de diabet zaharat.

Riscuri in sarcina

Risti sa faci diabet gestational daca esti supraponderala (inca dinainte de a ramane insarcinata), iei prea multe kilograme in timpul sarcinii, ai nascut deja un copil cu greutate mai mare de 4 kilograme, ai in familie cazuri de diabet.

Daca in timpul sarcinii dezvolti diabet gestational in primul trimestru, riscurile sunt mai ridicate – afectiunea poate induce avort spontan sau defecte la nastere (inima si creierul bebelusului sunt cele mai afectate).

Daca diabetul gestational apare in a doua parte a sarcinii, bebelusul va avea o greutate mare la nastere si exista riscuri de complicatii. Totusi, chiar daca ai diabet gestational, in masura in care acesta este monitorizat, poti aduce pe lume un bebelus sanatos.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme