- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIISanatate copiiVaricela – ce trebuie sa stii despre virusul herpes zoster

Varicela – ce trebuie sa stii despre virusul herpes zoster

Varicela sau varsatul de vant este una dintre bolile copilariei cu cea mai mare contagiozitate. Cele mai multe cazuri apar iarna si primavara, mai ales in colectivitatile de copii. Varicela este determinata de infectia primara cu virusul herpes zoster (VHZ), un virus din grupul herpesvirus. Iata tot ce trebuie sa stii despre transmiterea acestui virus si evolutia lui in organism dupa producerea varicelei.

Cum se transmite varicela?

Varicela se transmite pe cale aerogena, prin picaturi Flugge (particule de secretii eliminate prin tuse, stranut, ras, vorbire) sau prin secretiile de la nivel conjunctival (din ochi) sau prin inhalarea particulelor din lichidul aflat in interiorul veziculelor. Atentie! Veziculele pline cu lichid, care apar atat in varicela, cat si in zona zoster, sunt extrem de contagioase.

Boala este contagioasa cu 1-2 zile inainte de debutul eruptiei cutanate si pana la 4-5 zile dupa ce leziunile au format cruste.

Virusul herpes zoster poate patrunde in organism prin tractul respirator sau prin membrana conjunctivala. Se replica la nivelul nazo-faringelui si in ganglionii limfatici regionali. Dupa 4-6 zile de la momentul infectiei, virusul se raspandeste in alte organe: ficatul, splina, ganglionii senzoriali.

Stiati ca?…

Exista o legatura directa intre varicela si zona zoster.

Virusul herpes zoster determina, initial, varicela, dupa care el ramane pentru toata viata in organism, in stare latenta, si se poate reactiva oricand sub forma de zona zoster.

Episoade recurente de zona zoster pot aparea la persoane care se confrunta cu:

  • oboseala cronica,
  • stres prelungit,
  • imunitate scazuta,
  • infectii respiratorii,
  • hepatita C,
  • boli neurologice.

Eruptia veziculara din zona zoster apare unilateral. De obicei, leziunile sunt pe o singura parte a corpului si se distribuie pe traiectul unui nerv senzorial. Inainte de eruptie pot exista dureri si parestezii pe zona afectata.

Persoanele care sufera un episod de zona zoster sunt contagioase si pot transmite virusul herpes zoster celor care nu au facut varicela, in general, fiind copii.

Varicela – tablou clinic

Perioada de incubatie este, in medie, de 14-16 zile dupa expunere la virus. Incubatia poate fi prelungita la pacientii imunodeprimati sau la nou-nascuti si sugari.

Perioada prodromala, care precede debutul eruptiei cutanate, poate fi caracterizata de febra (1-2 zile) si stare de rau, lipsa poftei de mancare. Aceste simptome apar de obicei la adulti, in timp ce la copii, eruptia este adesea primul semn al bolii.

Eruptia in varicela:

  • este generalizata si pruriginoasa (provoaca mancarimi), progreseaza rapid de la macule la papule si vezicule pline de lichid;
  • veziculele (basicutele) cu lichid clar reprezinta elementul caracteristic al varicelei;
  • apare initial la nivelul capului, apoi pe trunchi si la nivelul extremitatilor;
  • leziunile pot aparea si in cavitate bucala, pe mucoasa orofaringelui si a tractului respirator, la nivel ocular, pe conjunctiva si cornee, dar si la nivelul organelor genitale;
  • eruptia apare in 2-4 valuri eruptive succesive, copiii avand, de obicei, un numar total de 200-400 de leziuni;
  • veziculele determina mancarimi, dar trebuie facut tot posibilul ca pacientul sa nu se scarpine, pentru ca basicile se pot rupe usor si pot deveni purulente inainte de a se usca si transforma in cruste.

Evolutie si posibile complicatii

Varicela are, in general, o evolutie usoara la copii cu status imun normal, doar cu moderata afectare a starii generale, prurit si temperatura usor crescuta. Asadar, varsatul de vant este o boala relativ usor de suportat in cazul copiilor sanatosi, cu varsta peste 1-2 ani. Recuperarea dupa infectia primara determina imunitate pe viata, adica odata facuta varicela, ea nu se mai poate repeta.

Adultii, in schimb, pot prezenta forme grave si au o incidenta mai mare a complicatiilor.

In cazul pacientilor cu imunosupresie, indiferent de varsta, boala poate fi prelungita si complicatiile sunt mai frecvente.

Complicatii ale varicelei:

  • Infectii bacteriene secundare ale veziculelor, cu stafilococ sau streptococ.
  • Pneumonia in contextul varicelei este de obicei virala, dar poate fi si bacteriana, frecvent la copiii sub 1 an.
  • Afectarea sistemului nervos se poate prezenta sub forma de: meningita aseptica si encefalita (rara, dar poate duce la convulsii si coma). Implicarea cerebrala difuza este mai frecventa la adulti.
  • Sindromul Reye este o complicatie a varicelei si gripei la copiii care sunt tratati cu aspirina in timpul bolii acute.
  • Alte complicatii rare: mielita transversa, sindrom Guillain-Barre, trombocitopenie, varicela hemoragica, purpura fulminanta, glomerulonefrita, miocardita, artrita, uveita, hepatita.

Riscul de complicatii variaza in functie de varsta si pot aparea chiar si in cazul copiilor sanatosi. Ele apar mult mai frecvent la persoanele de peste 15 ani si la cei sub 1 an.  Cele mai frecvente complicatii in cazul celor cu imunitate scazuta sunt pneumonia si encefalita.

Varicela poate fi prevenita prin vaccin, care se administreaza in 2 doze pentru a asigura protectie optima impotriva bolii. Varsta recomandata pentru vaccinare antivaricela este cuprinsa intre 9 luni si 12 ani. In cazul adolescentilor peste 13 ani si adultilor, se recomanda administrarea tot a 2 doze de vaccin la un interval de minimum 6 saptamani.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme