- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIISanatate copiiCele mai frecvente infectii streptococice la copii

Cele mai frecvente infectii streptococice la copii

Bacteriile din familia Streptococcus se gasesc de obicei in microflora normala a majoritatii populatiei. Exista insa unele specii care pot deveni invazive si pot cauza infectii streptococice la copii si adulti. Pentru ca au un sistem imunitar incomplet dezvoltat, copiii tind sa fie predispusi la dezvoltarea unor astfel de infectii. Iata ce trebuie sa stie parintii despre toate acestea.

Streptococii sunt bacterii gram-pozitive in forma de sfera care colonizeaza pielea, mucoasa respiratorie, tractul intestinal. In anumite conditii, ele pot cauza diverse boli: faringita streptococica, pneumonie, scarlatina, infectii ale pielii, infectii digestive, enterocolita. Streptococcus pneumoniae (pneumococul) si streptococii de grup A si B determina cele mai frecvente infectii streptococice la copii. Aproximativ 80% dintre pneumoniile bacteriene sunt cauzate de pneumococ.

Tipuri de streptococi

Exista peste 30 de specii de streptococi, fiind impartiti in trei grupe, in functie de aspectul pe care il au si de compozitia lor chimica. In afara de pneumococ (Streptococcus pneumoniae) care este considerat separat, se clasifica astfel:

  • Grupa A – cei mai raspanditi sunt Streptococcus pyogenes si streptococul beta-hemolitic
  • Grupa B – Streptococcus agalactiae
  • Viridans

Cum se transmit infectiile streptococice?

Sunt streptococi care traiesc in corpul uman fara sa cauzeze imbolnaviri. Spre exemplu, sunt persoane purtatoare de streptococ A sau B sau de pneumococ, dar nu le cauzeaza simptome. Medicii spun ca acestia sunt purtatori sanatosi.

De asemenea, streptococii viridans se afla in cavitatea bucala a persoanelor sanatoase, dar in conditii de boala parodontala pot trece in sange, prin care ajung in valvele inimii, cauzand endocardita.

Infectiile streptococice sunt insa boli infectioase, iar bacteriile se pot transmite atat de la purtatori sanatosi, cat si de la persoane bolnave. Sunt doua cai principale de transmitere:

  • Respiratorie – inhalarea de secretii nazale sau faringiene eliminate prin stranut, tuse, vorbire;
  • Contactul direct cu obiecte/suprafete contaminate sau cu ranile/leziunile de piele infectate.

Streptococii din grupul B se pot transmite de la mama la nou-nascut in timpul nasterii pe cale naturala.

Simptome ale infectiilor streptococice

In functie de localizarea infectiei, bolile streptococice se pot manifesta astfel:

Faringita streptococica – simptomele apar brusc: durere si rosu in gat, ganglioni limfatici mariti si durerosi, frisoane, febra, varsaturi, tuse iritativa, dureri de cap.

Scarlatina – boala debuteaza brusc cu febra, leziuni bucale si limba zmeurie, eruptie pe fata, care se extinde treptat pe gat, trunchi si pliurile membrelor. Pe masura ce eruptia se estompeaza, pielea se descuameaza, inclusiv limba fiind afectata de descuamarea depozitului albicios depus anterior. Infectia se raspandeste mai ales in colectivitatile de copii.

Pneumonia – se manifesta prin febra, stare de rau, tuse, frisoane, tahicardie, dificultati respiratorii, varsaturi.

Impetigo – rani acoperite cu cruste galbene, care apar mai ales la nivelul fetei.

Enterocolita – boala debuteaza subit cu scaune diareice, varsaturi, dureri de burta, febra, stare generala foarte alterata, cu risc major de deshidratare.

Meningita – rareori streptococii pot afecta meningele, boala cu evolutie fulminanta la copii si simptome severe: febra, convulsii, varsaturi, rigiditatea cefei, fotofobie, coma.

Tratament si complicatii

Infectiile streptococice se trateaza in principal cu antibiotice. Dar este foarte important ca boala sa fie diagnosticata rapid si corect. Copiii nu mai transmit boala dupa 24 de ore de la inceperea tratamentului cu antibiotic. Medicul are responsabilitatea de a diferentia infectia bacteriana, in care sunt necesare antibioticele pentru prevenirea complicatiilor si a impiedica transmiterea bacteriilor, de o infectie virala, in care antibioticele nu aduc beneficii, dimpotriva cresc riscul de dezvoltare a rezistentei la tratament.

In lipsa tratamentului, infectiile streptococice se pot solda cu complicatii. Spre exemplu, faringita streptococica, foarte frecventa la copii, se poate raspandi la organele invecinate cauzand otita, sinuzita, mastoidita sau chiar meningita.

Alte complicatii pot aparea ca urmare a trecerii bacteriilor in sange. De exemplu, dupa scarlatina pot aparea glomerulonefrita (infectia rinichilor), febra reumatica. Sindromul de soc septic poate fi determinat de infectia sangelui (septicemie), care evolueaza sever spre insuficienta multipla de organ si deces.

Prevenirea infectiilor streptococice

Pneumococul poate fi prevenit prin vaccinare. Vaccinurile pneumococice conjugate pot fi administrate copiilor intre 2 si 59 de luni.

Pentru restul bacteriilor streptococice nu exista vaccin.

Ca masuri de reducere a riscului de contractare a unei infectii streptococice se recomanda:

  • Intarirea imunitatii – un sistem imunitar puternic este esential pentru a tine sub control dezvoltarea germenilor sau a face forme usoare de boala. Dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, miscarea in aer liber ajuta sistemul imunitar al copiilor.
  • In cazul in care bolile apar intr-un colectiv de copii, parintii trebuie sa tina copilul bolnav acasa.
  • Respectarea regulilor de igiena reprezinta o lectie importanta pentru copil. El trebuie invatat sa se spele pe maine de fiecare data inainte si dupa masa, cand ajunge acasa si dupa folosirea toaletei. Copilul trebuie sa stie ca atunci cand tuseste sau stranuta este bine sa-si acopere nasul si gura cu partea interioara a cotului, nu cu palma.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme