- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSISanatateStreptococul din Grupul B – pericol pentru bebelus

Streptococul din Grupul B – pericol pentru bebelus

Aparitia unei infectii, chiar si destul de putin periculoasa poate cauza suficiente probleme in perioada graviditatii.

Alaturi de tuse, raceala, varicela, toxoplasmoza, infectii cu transmitere sexuala, infectii urinare, scurgeri vaginale serioase si infectia cu streptococul din Grupul B poate fi un mesaj de alarma la adresa oricarei viitoare mamici.

De regula, putin constiente de faptul ca sunt purtatoarele unui astfel de streptococ, fiind destul de extins, una din cinci femei insarcinate fiind posesoarele acestuia, acestea nu iau in seama simptomatologia debutanta a bolii, intrucat, de regula, sunt asimptomatice, fara a duce neaparat la probleme de sanatate grave.

Streptococul de grup B (SGB), este o bacterie regasita in flora saprofita a organismului care de regula nu afecteaza adultii. Cu toate acestea, poate adduce infectii destul de grave la adresa nou-nascutului. Cu toate ca debutul este uneori asemanator, streptococul din Grupul A este mai putin periculos, producand infectii la nivelul faringelui, producand amigdalite sau faringite. Streptococul din Grupul B se regaseste la femei in apropierea zonei vaginale sau anale, fiind usor de transmis la nasterea pe cale naturala.

Nu in foarte multe cazuri aceasta infectie se poate transmite copilului in momentul nasterii, cauzand anumite complicatii, ducand pana la meningita si pneumonie. Desi se intalneste la 3 din 10.000 de cazuri, nu trebuie sa fie un motiv de alarma, dar nu trebuie sa fie nici un element de neglijat pentru viitorii parinti. O frecventa destul de ridicata este in Statele Unite ale Americii, acolo unde specialistii sunt mai prudenti in ceea ce priveste preintampinarea unei astfel de complicatii in cazul sarcinilor.

Femeii gravide ii poate provoca un travaliu premature, insotit de stari de febra si de ruperea membranelor inainte de termen, adica dupa 37 de saptamani de sarcina. De aceea se va administra un tratament pe baza de antibiotice intravenous, chiar in timpul travaliului.

Infectia cu  streptococul din Grupul B este cel mai des intalnita, provocand infectii frecvente copiilor, in primele 24 de ore dupa nastere, bebelusii putand deveni victimele unor sechele grave sau chiar victimele decesului.

Septicemia reprezinta faza debutanta a bolii, aproximativ 5% dintre copii nascandu-se cu astfel de probleme, urmate de meningita, paralizie cerebrala sau scaderea acuitatii vizuale. De regula, copiii diagnosticati cu asemenea probleme nu vor supravietui unui asemenea risc.

Totusi, pentru a nu se ajunge intr-o situatie de genul celei expuse mai sus este indicat a va realize setul de analize obligatoriu, indicat de noi pentru trimestrele 1, 2 sau 3 de sarcina. Numai in acest mod puteti avea siguranta unei sarcini perfecte.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme