- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTEREDupa nastereStarea de oboseala dupa nastere

Starea de oboseala dupa nastere

femeie (www.nataliemichaels.com)Desi lipsa de somn in perioada postpartum este aproape inevitabila, extenuarea trebuie si poate fi ocolita. Iata cateva trucuri si recomandari pentru echilibrarea energiei in saptamanile si lunile de dupa nastere.

 

Oboseala pare sa atinga punctul culminant la 2-4 zile dupa intoarcerea de la spital. Unele mamici mai trec printr-o faza critica la 8-10 saptamani dupa nastere, cand lipsa de somn acumulata incepe sa produca daune. Doar 50 % dintre femei simt ca si-au recuperat fortele la sfarsitul celei de-a 6-a saptamani, alte 25 % simt ca au intrat in normal abea dupa 6 luni, ceea ce ne duce la concluzia ca un sfert din proaspetele mamici sufera de oboseala cronica si lipsa de energie chiar si dupa 6 luni de la nastere. Pe de alta parte sa nu uitam ca doua treimi din bebelusii intre 6-12 luni prezinta tulburari de somn.

Nivelul ridicat al hormonilor in timpul sarcinii este in mare parte responsabil de tulburarile de somn ale acestei perioade, fenomenul manifestandu-se si in primele saptamani dupa nastere. Daca la aceasta se adauga diferenta intre ritmul de somn al bebelusului si cel al mamei ne dam seama de ce nu se poate scapa de ochi rosii, frisoane, pofta de dulciuri, letargie, iritabilitate, dificultate de concentrare ba chiar depresie, toate asociate carentei de somn. Din fericire sunt suficiente 2-3 nopti consecutive de somn bun pentru indepartarea acestor simptome.

O organizare buna a timpului astfel incat odihna sa fie o prioritate trebuie planuita chiar inainte de nastere. Construieste-ti din timp o retea de prieteni si membri ai familiei carora le poti incredinta sarcinile zilei ( curatenie, cumparaturi, gatit, spalat) ba chiar grija nou-nascutului.

Stabileste-ti o lista cu reguli de urmat:

  • culca-te devreme. Cand trebuie recuperat somnul e mai bine sa te culci devreme decat sa te scoli tarziu. Incearca sa pastrezi acelasi orar si in weekend-uri sau vacante;
  • evita mancarea multa si grea, cafeina, alcoolul si nicotina mai ales inainte de culcare;
  • pandeste momentul cand bebelusul adoarme si profitand de pauza incearca sa atipesti si tu putin lasand orice alta activitate deoparte;
  • continua sa-ti iei vitaminele si suplimentele de minerale;
  • organizeaza hranirea bebelusului pe timpul noptii tinand la indemana tot ceea ce ar putea fi necesar: schimburi curate, servete, un pahar cu apa sau o gustare pentru tine, o lampa cu bec foarte slab pe care o poti lasa eventual aprinsa pe timpul noptii, un fotoliu cu perne confortabile, etc
  • fa o plimbare in aer liber macar o oa pe zi. Si exercitiile fizice sunt binevenite.
  • recreerea este de asemenea importanta: planuieste cel putin o activitate relaxanta pe zi (citit, televizor, conversatie cu prieteni)
  • nu stabili mai mult de doua sarcini/ obligatii pe zi in afara de cele necesare ingrijirii nou-nascutului – cere ajutorul partenerului in treburile gospodaresti si in ingrijirea bebelusului si lasa-l sa- si indeplineasca responsabilitatile in felul si ritmul dorit de el. In loc sa-l critici lasa-l sa inteleaga ca te face fericita ajutorul lui.
  • daca oboseala persista in ciuda tuturor masurilor consulta doctorul. Responsabile de pierderea energiei pot fi o posibila anemie, o functionare proasta a tiroidei, o deficienta de potasiu.

Sursa: www.nou-nascuti.ro

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme