- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLEPsihologieScoala pentru „PARINTI”

Scoala pentru „PARINTI”

copil cu rucsac ghiozdan in spate (http.arlingtonbabycommunity.com)Nu peste mult timp cei mici isi vor incepe iarasi cursurile scolare. Unii mai doritori, altii mai putini doritori si indreptati catre activitatile educationale. Nu stii cum sa iti transformi micutul intr-un mic geniu, capabil sa inteleaga toate problemele scolare. De aceea il vei obliga sa invete mai mult decat doreste, il vei obliga sa isi faca lectiile imediat ce vine de la scoala, fara a lasa timpul necesar odihnei si recreerii. Pe de alta parte, la scoala micutii se simt stresati de programele scolare lungi si obositoare. De aceea, tot mai multi dintre acestia incearca sa se indeparteze pe cat pot de problemele scolare, considerand scoala un demers facut pentru ca asa vor parintii si nu o simpla placere de a cunoaste.

Si daca te gandesti ca de cand pasesc pe treptele gradinitelor, acestora li se traseaza deja multe sarcine si mult prea greoaie pentru capacitatile lor de a invata. De aceea, zilele libere sunt considerate o adevarata binefacere, fiind foarte mult asteptate.

Pentru ca micutul sa poata invata din placere trebuie sa ii arati si sa ii demonstrezi de ce trebuie sa aiba o astfel de responsabilitate si care este scopul scolii si al studiului individual. Simpla plasare a cartii in mana unui copil, spunandu-i „citeste”, nu reprezinta decat trasarea unei sarcini date de catre parinte, fiind perceputa adesea ca o pedeapsa. De aceea, trebuie sa vorbestti cu copilul tau, sa incerci sa transforme studiul intr-o etapa placuta a fiecarei zile, iar teama de a fi certat la o nota proasta sa fie alungata. Doar asa, micutul va sti de ce trebuie sa invete si care este rostul studiului individual.

Trebuie sa te preocupe sa ii descoperi anumite aptitudini, iar daca observi ca micutul tau este interesat de un anumit domeniu scolar, trebuie sa incerci sa il implici si sa il atragi in tainele acelui studiu intrucat a invata poate deveni o placere, atunci cand exista interes. Daca la o nota proasta il vei certa, se va simti descurajat, va incerca sa iti ascunda nota respectiva si lacunele domeniului respectiv. Asa ca, incearca sa ii explici ca o nota proasta inseamna doar ca a fost surprins intr-un moment mai putin propice, ca nu il vei certa, iar in acest mod copilul ti se va putea adresa pentru rezolvarea oricaror probleme datorate neintelegerii unei materii, devenind astfel mult mai responsabil si mai increzator in sine.  De aceea, incearca sa il orientezi catre domeniile unde are mai multe preferinte si aptitudini si nu uita de conversatiile lunare cu profesorii. De aici puteti afla mai multe legate de comportamentul scolar al copilului, dar si de problemele datorate varstei, pe care evita sa vi le comunice datorita temerii sa nu fie certat. Doar astfel, va puteti ajuta copilul, crezand in capacitatile sale.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Articolul precedentMama model
Articolul următorLectii de pastrarea calmului

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme