- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIScaunele bebelușului – ce e normal si ce nu

Scaunele bebelușului – ce e normal si ce nu

Scaunele bebelusului sunt analizate cu mare atentie de catre mamicile incepatoare. In prima saptamana de viata, bebelusul poate avea si 7-8 scaune pe zi. Nu intra in panica, un scaun dupa fiecare masa nu e ceva anormal, mai ales daca bebelusul este mai hranace. Uite insa la ce sa fii atenta cand este vorba despre scaunele bebelusului.

In primele zile colostrul (primul lapte) functioneaza ca un laxativ care indeparteaza meconiul din intestin. Pe masura ce laptele matur se secreta, vei observa o schimbare si in scaunele bebelusului – vor fi mai deschise la culoare (mustar, galbui), mai cremoase si cu un miros dulceag.

In primele zile un bebelus poate avea scaun dupa fiecare masa, dar frecventa se va reduce pe masura ce sistemul digestiv se va maturiza. Nu putine sunt cazurile in care bebelusul are scaun o data la doua zile – nici acest lucru nu este alarmant, atat timp cat scaunul este eliminat cu usurinta (bebelusul nu este constipat).

Orice schimbare in meniul bebelusului sau in starea lui de sanatate este reflectata imediat in scaun.

Culori ciudate

Scaunele verzi – nu te speria, nu e bolnav, un scaun verde este semnul ca bebelusul primeste prea multa lactoza. Se poate intampla acest lucru pentru ca il hranesti des, dar el nu ajunge sa consume laptele bogat, ci mai degraba pe cel de inceput, mai apos. Ai grija sa-l lasi sa goleasca un san, inainte de a-l oferi pe celalalt.

Verde inchis – uneori, atunci cand folosesti formula si o schimbi, poti observa ca bebelusul face un scaun verde inchis. Nu este anormal, dar daca simptomele dureaza mai mult de 24-36 de ore, mergi la medic, pentru ca un scaun verde poate fi si un semn de intoleranta, si efect secundar la medicatie sau un prim simptom unei infecti digestive.

Scaune albicioase

Daca scaunul este galben deschis spre albicios, acesta poate fi un semn de icter, comun in randul nou-nascutilor si care dispare dupa cateva saptamani de la nastere. Scaunele albe insa indica o afectiune a ficatului si trebuie raportate imediat pediatrului.

Scaun negru

Daca cel mic elimina un scaun negru, acesta poate fi un indiciu ca in alimentatia lui e prea mult fier, dar poate indica si o sangerare la nivelul sistemului digestiv – melena reprezinta eliminarea prin scaun a sangelui digerat, provenind din partea superioara a tubului digestiv – cavitatea bucala, esofag, stomac sau duoden.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme