- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASarcina pe saptamaniSaptamana 34 de sarcina

Saptamana 34 de sarcina

Oboseala destul de suparatoare din primul trimestru de sarcina pare ca isi va face iarasi cunoscuta aparitia in aceasta perioada, etapa pe care o vei putea depasi cu greu.

Ce face bebelusul?

Din saptamana 34 de sarcina copilul va acumula in greutate circa 230-260 de grame saptamanal. Va masura circa 44 de centimetri lungime de la cap pana la calcaie, cantarind 2300-2400 de grame. Asadar, un bebelus destul de rotund cu un aspect vizibil destul de bine format. Pielea continua sa adauge stratul de grasime necesar pentru mentinerea temperaturii bazale dupa nastere, dar si pentru a-I da acesteia un aspect mai sanatos, fiind mai intinsa, stralucitoare si catifelata. La nivelul acesteia, stratul fin de par ce inconjura intrgul corp al copilului, denumit lanugo, va disparea complet in aceasta saptamana. Stratul de vernix, substanta alba si consistenta, ce protejeaza bebelusul aflat in lichidul amniotiv, va deveni din ce in ce mai abundant, la nastere vei putea observa urme ale acestuia ramase pe pielea copilului.

Plamanii si creierul bebelusului se maturizeaza pe zice trece, acesta putand rezista in cazul unei nasteri premature. Asadar, nu-ti face griji! De acum inainte poti fi sigura ca iti vei putea tine bebelusul in brate, chiar daca se va naste inainte de termen intrucat din aceste momente, organele interne ale acestuia vor putea rezista in fata unei astfel de nasteri.

Ce face mama?

Problemele din primul trimestru legate de o stare permanenta de oboseala vor reaparea in aceasta saptamana, insotindu-te de aceasta data pana la sfarsitul sarcinii. Cu toate acestea, incearca sa te odihnesti cat mai mult cu putinta intrucat atat tu, cat si bebelusul veti avea nevoie de energie suficient de multa in momentul nasterii. Cauzata de hormonii de sarcina aparuti in organism, dar si de o stare de neliniste din timpul somnului, chinuindu-te cu gasirea unei pozitii perfecte pentru somn, starea de oboseala va putea fi diminuata daca vei incerca sa te mobilizeze mai mult in ceea ce priveste asigurarea odihnei de peste zi. Nu ezita sa dormi ziua intrucat ai nevoie de mai mult somn decat o femeie obisnuita, mergand pana la 10-12 ore pe zi.

Starile de lesin,  de regula cauzate de oboseala sau de o scadere a tensiunii arteriale ar putea contura evenimentele acestei saptamani. Cu toate acestea, incercati sa va feriti de loviturile in burtica intrucat bebelusul este inca destul de plapand. Daca totusi s-a intamplat un astfel de lucru nu ezitati sa ii monitorizati miscarile si sa i le comunicati de urgenta medicului dumneavoastra.

Apetitul sexual continua sa fie la fel de mare atat timp cat iti vei putea tine in frau starea de oboseala. Chiar daca exista intrebari cu privire la exersarea actelor sexuale in aceasta perioada, nu va speriati, le puteti experimenta pana mai tarziu, cu conditia sa nu apara probleme de genul sangerarilor vaginale sau regiunea penetrata sa fie dureroasa. In cazul unor astfel de simptome, anuntati-va de urgenta medicul intrucat ar putea cauza o nastere prematura.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]

Articolul precedentSaptamana 33 de sarcina
Articolul următorSaptamana 35 de sarcina

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme