- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Rolul unei doula

De-a lungul timpului, femeile s-au ajutat intre ele ca sa depaseasca bine momentul travaliului si al nasterii. Inainte de-a exista spitalele, cand femeile nasteau acasa, acestea erau ajutate de catre un membru al familiei, o prietena, o ruda, o vecina, care o asistau pe viitoarea mamica.

Daca iti doresti sa primesti ajutor din partea unei alte femei, sustinere emotionala, sfaturi si incurajari, atunci trebuie sa stii ca poti angaja o doula. Termenul vine din grecescul care inseamna „servitoarea femeii”.

O doula nu este o moasa ci mai degraba este un trainer de nastere pe care il platesti. Doula a absolvit un curs in urma caruia poate oferi sustinere fizica, morala si informationala femeilor care urmeaza sa nasca, dar si partenerilor acestora.

O doula ghideaza femeia in tehnicile de respiratie si ii sugereaza pozitii care o pot ajuta in timpul travaliului. De asemenea o poate masa pe viitoarea mamica, o invata cum sa respire si cum sa impinga, atat in teorie inainte de nastere, cat si in practica, in timpul travaliului. Doula nu are tehnici medicale la baza, asadar ea nu va examina viitoarea mamica, nu va pune diagnostice si nu va aduce practic bebelusul pe lume. Doula nu tine locul unui medic, a unei asistente sau moase. Unele doula ofera sustinere postpartum (te ajuta in ceea ce priveste ingrijirea bebelusului sau la curatenia casei).

O doula poate fi de mare ajutor daca viitoarea mamica nu are ajutor, nu are un partener sau rude care sa-i fie aproape. Aceasta te poate ajuta cu atat mai mult cu cat te-ai decis sa nasti natural, fara interventii medicale sau administrarea de medicamentele care atenueaza durerea.

Inainte de a o angaja, intreab-o despre filosofia sa referitor la nastere, pentru a afla daca este in acord cu a ta. Daca esti convinsa ca vrei sa ti se administreze anestezie epidurala este bine sa angajezi o doula care nu este impotriva medicatiei in timpul travaliului si care nu va face altceva decat sa te contrazica in legatura cu alegerea ta. Este important sa ai o legatura la un nivel personal cu doula ta deoarece veti petrece mult timp impreuna si ar fi bine sa o placi.

Unele doula lucreaza in sistem independent, altele colaboreaza cu anumite agentii. Costul se poate ridica mai sus de 1200 lei si poate ajunge pana la 4500 lei. Aceasta suma acopera mai multe vizite prenatale, perioada pe care o petrece cu tine in timpul travaliului si cateva intalniri postnatale. Discuta despre decizia ta si cu medicul obstetrician (unii poti considera intrusiva aceasta prezenta).

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme