- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTEREDupa nastereRevenirea menstruatiei dupa nastere

Revenirea menstruatiei dupa nastere

mama si copilImediat dupa nastere organismul trece printr-o serie de schimbari fizice, psihice, dar mai ales hormonale. Revenirea menstruatiei dupa nastere nu are loc imediat, fiind nevoie de cateva luni pentru ca organismul mamei sa reintre in circuitul sau normal.

Estrogenul si progesteronul sunt cei doi hormoni necesari pentru aparitia ciclului menstrual. Dupa nastere, organismul incepe sa secrete din abundenta acesti hormoni. Cu toate acestea, revenirea menstruatiei dupa nastere are loc in circa o luna de la intreruperea alaptarii si la circa 2-3 luni, in cazul in care mamica nu alapteaza bebelusul. In cazul unei alaptari mai indelungate – de circa 12-24 luni – este posibil ca menstruatia sa revina mai devreme, nefiind nevoie de o luna de la intreruperea alaptarii.

Primul semn oferit de nastere din care mamica ar trebui sa deduca ca organismul incepe sa se stabilizeze consta in aparitia lohiilor imediat dupa nastere, in perioada de lahuzie, avand o durata de circa 6 saptamani.

Chiar daca ete nevoie de un interval de timp pentru aparitia primei menstruatii dupa nastere medicii avertizeaza asupra faptului ca este posibila aparitia unei sarcini in cazul contactelor sexuale neprotejate. O metoda contraceptiva, insa nu intotdeauna sigura, este alaptarea, femeia fiind putin mai ferita in cazul in care alapteaza decat in cazul in care nu alapteaza. Unii medici sunt de parere ca alaptarea nu poate pune la adapost femeia, aceasta putand ramane usor insarcinata si in cazul in care alapteaza bebelusul, iar menstruatia inca nu si-a facut aparitia.

Revenirea menstruatiei dupa nastere este o curiozitate pentru fiecare femeie. Intrebari precum „cat va dura menstruatia dupa nastere?”, „se va modifica durata ciclului menstrual?” ori „prima menstruatie va fi durereoasa?” insotesc fiecare femeie aflata la prima nastere.

In realitate, durata primei menstruatii dupa nastere nu se modifica prea mult. Este posibil sa fie diferente de circa o zi, doua, fata de cum erati obisnuita. In functie de modul in care organismul s-a recuperat dupa nastere menstruatia poate fi dureroasa sau nu. In cazul in care durerile menstruale sunt destul de puternice puteti sa va adresati medicului specialist pentru efectuarea unor investigatii suplimentare.

Dupa nastere, ciclul menstrual se poate modifica din punctul de vedere al regularitatii sale. In cazul in care inainte de nastere aveati menstruatia dereglata, in mai mult de 70% din cazuri, s-a constatat, ciclul apare la intervale fixe de timp, dobandind regularitate. O astfel de disfunctie este corectata asadar de nastere.

Ori de cate ori observati ca prima menstruatie dupa nastere intarzie sa apara, desi ati intrerupt alaptarea, este indicat sa va adresati medicului specialist pentru investigatii de specialitate si pentru a va asigura ca lipsa menstruatiei nu ascunde o alta sarcina.

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme