- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIAlimentatie sugariPrima noapte acasa cu bebelusul

Prima noapte acasa cu bebelusul

Toate prietenele care au nascut ti-au spus – cand a venit vremea sa plece acasa s-au sperit la gandul ca bebe este atat de mic si neajutorat si ca ele ar putea gresi ceva. Uite la ce sa te astepti in prima noapte acasa.

Alimentatia

In prima zi (si in cele care vor urma) pare ca bebe nu face decat sa doarma si sa manance. In maternitate vei invata cum sa pozitionezi bebelusul la san, astfel incat sa primeasca lapte, iar tu sa eviti problemele legate de alaptare (ragade, canale galactofore infundate, mastita).  Cum stomacul lui este foarte mic, nou-nascutul va manca destul de des, cam la fiecare doua ore. Te va anunta ca ii este foame, fie plangand zgmotos, fie prin indicii mai subtile, cautandu-ti sanul, cand il iei in brate.

Greutatea

Este normal ca nou-nascutii sa piarda pana la 10% din greutatea lor in primele zile, nu te alarma daca-l pui pe cantar. Va recupera repede pierderea in greutate. Ai grija sa il hranesti corect si sa respecti pauza pentru eructat, pentru a preveni regurgitarile si chiar episoadele de voma, in cazul bebelusilor lacomi, care inghit mult aer in timpul mesei.

Regurgitarile

Regurgitarea este des intalnita la nou-nascuti – pentru ca muschiul care nu permite continutului stomacal sa se ridice nu este matur si nu are suficienta forta. Un rest de lapte vine inapoi atunci cand cel mic eructeaza sau daca se agita dupa masa, mai ales daca a mancat mult. Daca vomita dupa fiecare masa sau in jet, acest lucru indica o urgenta medicala. Mergi cu bebe la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Scaunele

In primele doua, trei zile dupa nastere se elimina meconiul, care are culoarea verde-inchis spre negru si este vascos.
Scaunul unui bebelus alaptat poate fi maro-galbui sau verziu si moale, dar nu chiar lichid. Nu te speria daca are scaun dupa fiecare masa. Daca bebe are scaunele albicioase sau cu urme de sange acestea trebuie raportate imediat medicului.

Somnul

Nou-nascutul doarme mult si cam oriunde – reprizele de somn insumeaza in primele zile chiar si 20 de ore. Vei observa ca somnul este mai profund atunci cand bebe este infasat – se simte linistit, amintindu-si de viata lui intrauterina.

Baia

Nu ii vei face baie din prima zi – cat timp cordonul combilical nu a cazut, acest lucru nu este indicat. Poti spala bebelusul cu un buretel sau un prosop inmuiat in apa, avand grija sa insisti in zonele de pliu (pe langa barbie si gat, pe la subrat), unde se aduna resturi de lapte care favoriteaza inmultirea bacteriilor si aparitia de iritatii si dermatite. Unii medici recomanda sa tamponezi usor bontul ombilical cu comprese cu alcool medicinal, altii sustin ca nu este nevoie si ca zona se vindeca singura. Ai grija cum prinzi absorbantul, astfel incat marginea sa nu agate bontul ombilical si sa provoace mici sangerari. Mirosul de putred trebuie raportat imediat medicului – indica o infectie.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme