- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTICopil nascut prematurGimnastica pentru bebelusul prematur

Gimnastica pentru bebelusul prematur

Un copil prematur este doar un bebelus care nu era inca pregatit sa isi schimbe mediul in care traieste. De aceea el trebuie invatat cum sa se adapteze la noul mod de viata si sa simta cat mai putin lipsa spatiului in care s-a dezvoltat pana atunci.

Nicoleta Jianu (kinetoterapeut, Kineto Bebe) iti spune ce poti face pentru a-l ajuta pe micutul nascut prematur.

Gimnastica pentru un bebelus prematur are ca principal scop profilaxia, respectiv stimularea si sustinerea proceselor de crestere si dezvoltare, in vederea recuperarii cat mai rapide a intarzierii motorii. In plus, prin kinetoterapie ajutam dezvoltarea motrica si psihica a copilului. Exercitiile pe care le invata parintele si le poate aplica si acasa cu bebelusul ajuta la crearea unei legaturi stranse si pozitive intre acestia. Parintele incepe sa il cunoasca mai bine, sa il ajute sa se miste, sa achizitioneze cat mai multe informatii legate de diverse parti ale corpului bebelusului, dar si sa se bucure de timpul petrecut impreuna.

O gimnastica aplicata corect stimuleaza respiratia (o functie foarte importanta pentru copilasii nascuti prematur), circulatia (astfel oxigenarea corpului si mai ales a creierului este imbunatatita) si activitatea digestiva (trecand mai usor peste problemele colicilor).

Copilul prematur mentine pentru mai mult timp pozitia fetala, respectiv cu membrele aduse catre trunchi, astfel ca miscarile de gimnastica il relaxeaza, ii decontractureaza musculatura si ii regleaza tonusul muscular.

Ca efect preventiv al kinetoterapiei, putem ajuta copilasii prematuri in combaterea aparitiei deficitelor aparatului locomotor si afectiunilor cardiovasculare.

Masajul aplicat copilului prematur este unul bland, de scurta durata si intensitate scazuta. Trebuie sa aiba efect de relaxare a musculaturii, de linistire a copilului, de obisnuire cu atingerile. Manevrele sunt blande, reduse ca numar si sa nu il deranjeze pe copil. Bebelusul se va simti relaxat in timpul sedintei, dar si dupa aceasta nu trebuie sa il supere vreo manevra sau sa aiba vreun disconfort. Un masaj corect aplicat pe abdomenul copilasului va avea efect de stimulare a tranzitului intestinal si diminuare a colicilor, astfel el va dormi linistit. Masajul nu trebuie sa depaseasca 5-10 minute. Pe toata durata masajului va fi pastrat contactul vizual cu copilul si trebuie comunicat cu acesta. I se pot explica partile corpului unde urmeaza sa il masam.

Exista o relatie directa intre activitatea fizica si maturizarea sistemului nervos, astfel ca exercitiul fizic stimuleaza procesul de mielinizare. Mobilizarea precoce il stimuleaza senzorial (vizual, tactil, proprioceptiv), iar prin atingerea diferitelor obiecte din jurul lui isi satisface curiozitatea intelectuala.

Un copil nascut prematur ar trebui ca pana la varsta de doi ani sa recupereze toate achizitiile necesare si sa fie la acelasi nivel de dezvoltare psihomotorie cu cel al unui copil nascut la termen.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme