- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINATrimestrul 1Pericole la inceputul sarcinii

Pericole la inceputul sarcinii

Copilul este cel mai vulnerabil in perioada saptamanilor 3-8 dupa conceptie, adica saptamanile 5-10 de sarcina. In aceasta perioada se formeaza toate organele majore, si lezarea embrionului ar putea determina o malformatie majora.

woman-apple-pregnancy-eating-fruit-healthy.Superfoods-GettyLucrurile care ar putea afecta copilul includ:

Teratogeni. Acestea sunt substantele care determina defecte fizice copilului tau. Exemple: alcoolul, unele medicamente si drogurile ilicite. Evita-le!

Infectii. Virusurile si bacteriile iti pot afecta copilul la inceputul sarcinii. El poate contacta aceste infectii doar prin intermediul mamei, dar poti lua o boala care sa determine malformatii grave si tu sa nu ai simptome grave. Din fericire, ai fost vaccinata impotriva multor asemenea infectii. Impotriva altora poti avea imunitate naturala. Totusi, merita sa iei masuri de precautie pentru a evita expunerea la unele boli ca varicela, rujeola, oreionul, rubeola sau infectia cu virusul citomegalic (CMV).

Radiatii. Doze mari de radiatii ionizate, precum redioterapia pentru cancer, pot dauna copilului tau. Insa dozele mici de radiatii, ca cele folosite pentru obtinerea unui diagnostic radiologic, nu determina o crestere semnificativa a riscului de malformatii. Totusi, cand esti gravida este bine sa nu faci radiografii decat daca este necesar. Radiografiile in scop diagnostic, cu conditia sa nu fie prea ample, se dovedesc mai utile decat nocive, chiar la inceputul sarcinii. Daca ai facut o radiografie inainte de a afla ca esti insarcinata, nu te alarma. Vorbeste cu medicul tau.

Nutritia deficitara. O alimentatie foarte deficitara in timpul sarcinii poate afecta copilul. Consumul unui anumit aliment in cantitati prea mici ar putea determina o dezvoltare celulara suboptima. Totusi, embrionul aflat la inceputul dezvoltarii nu este afectat de lipsa de calorii, chiar daca aportul caloric iti este limitat de greata si varsturi.

Asigura-te ca iei zilnic un suliment vitaminic care contie cel putin 400 mcg de acid folic. Acesta va reduce riscurile de aparitie a spinei bifide sau a a ltor defecte de tub neural.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme