- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINATrimestrul 1Ce se intampla in prima luna de sarcina

Ce se intampla in prima luna de sarcina

In mod paradoxal, desi prima luna este una dintre cele mai importante din cele noua cate are o sarcina normala, cea mai mare parte a femeilor atunci cand realizeaza ca sunt gravide, se gasesc deja in saptamana a patra de sarcina! Cu toate acestea exista un mare numar de femei dornice de a afla ce se intampla pe parcursul acestei perioade in ideea ca la un moment dat isi vor dori sa devina si ele mamici. Autor Dr. Dan Tutunaru pentru nou-nascuti.ro
happy-woman-for-happiness-postPe parcursul aceste luni vei observa modificari atat la nivelul organismului tau, cat si la nivelul psihicului. In prima luna au loc evenimente extrem de importante din punctul de vedere al dezvoltarii embrionului.

In ceea ce priveste stadializarea dezvoltarii embrionare trebuie facuta o precizare extrem de importanta. In general dezvoltarea embrionara este studiata de catre embriologi, care masoara varsta embrionului incepand cu momentul fecundatiei. Din punct devedere clinic momentul acesta al fecundatiei nu poate fi stabilit cu certitudine, astfel ca obstetricienii iau drept referinta singura data certa, si anume data ultimei menstruatii (UM). Astfel varsta unei sarcini difera din punct de vedere embriologic de cea din punctul de vedere al obstetricianului.

Varsta de amenoree (adica de lipsa a menstruatiei) calculata de catre clinicieni este egala cu varsta embriologica (din momentul presupus al fecundatiei) la care se adauga doua saptamani. In cele ce urmeaza nu vom face o impartire riguroasa a varstei sarcinii, mai ales ca noi o discutam in lumina impartirii ei in luni calendaristice (fiecare luna reprezinta aproximativ patru saptamani jumatate).

Incepand cu momentul fecundatiei si pana in saptamana a 8-a (a zecea de la ultima menstruatie) copilul tau poarta numele de embrion. Primele 6 zile (adica pana cu o saptamana inainte de perioada in care ar trebui sa va vina ciclul) embrionul si le petrece multiplicandu-si numarul de celule din care este format si calatorind de-a lungul trompei pana in cavitatea uterina unde se va implanta. O parte dintre celulele sale vor forma placenta, iar alta parte vor constitui embrionul propriu-zis (care spre sfarsitul lunii are forma unui dublu disc).

Cea de-a treia saptamana de dezvoltare a embrionului (si ultima a lunii) este marcata de aparitia celui de-al treilea strat embrionar, concomitent cu stabilirea polului cranial (locul unde va fi capul) si a celui caudal. Tot atunci embrionului ii va incepe sa se dezvolte viitorul sistem nervos. El este adanc implantat in mucoasa uterina si deja a inceput sa stabileasca un contact cu vasculatura materna, punand bazele viitoarei circulatii placentare.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme