- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIDezvoltarea bebelusuluiNevoia unor limite sanatoase

Nevoia unor limite sanatoase

Pentru a avea o relatie sanatoasa cu copilul este necesar ca parintele sa fie cel ”mare si puternic” – adica sa stabileasca limite si sa-si ocupe locul de parinte, dar sa fie si ”intelept si bland”. Atunci cand parintii stabilizeaza relatia raspunzandu-i copilului cu intelepciune, empatie si pozitionare ca adult, copiii vor fi liberi sa se implice intr-o relatie in care se simt bine si se comporta adecvat.
Limitele sanatoase sunt importante, ii asigura copilului protectie si increderea ca adultul il are in grija.
De ce are copilul nevoie de limite?

Prima limita de care copilul devine constient pe parcursul primului an de viata este propria piele, cea care contine corpul nostru si care-l desparte de lumea din jur, de corpul mamei si al celorlalti oameni. Iar bebelusul invata de la adult despre asta. Pentru ca, inainte sa-si dezvolte constiinta propriului corp, copilul are multa nevoie de protectie din partea adultului (protectie fizica si psihologica). Pana cand copilul va invata sa se protejeze singur, el are nevoie de la adult sa-i spuna ce anume este sigur si unde/ cand se afla in siguranta, iar copilul este atent la semnalele parintelui despre cat de sigura este o situatie noua.

De ce sunt importante limitele? Care sunt beneficiile limitelor sanatoase pentru copil si pentru relatia cu el? Limitele ofera:
– Predictibilitate: mediul si persoanele devin previzibile atunci cand bebelusul/copilul are un program si niste activitati constante.
– Siguranta si incredere in adult, atunci cand acesta stabileste si mentine limitele ferm si in acelasi timp cu blandete si intelegere fata de dorintele copilului care pot fi diferite.
– Granite personale, dezvoltarea propriei individualitati, a unui spatiu personal (fizic si emotional)
– Auto-disciplina – cu timpul, copilul invata sa planifice, invata sa respecte reguli si sa-si structureze timpul si nevoile.
– Continere emotionala din partea adultului: ce e prea mult, prea coplesitor la nivel emotional, pentru copil, iese atunci cand apar limite exterioare, copilul are ocazia sa-si exprime durerea, frustrarea, frica si sa foloseasca relatia de incredere si apropiere cu adultul pentru a intelege si integra suferintele mici si mari acumulate.
Care sunt limitele necesare pentru bebelusi si copiii prescolari?

Limitele legate de siguranta, protectie fizica si emotionala. De exemplu, ce poate sa auda/vada un copil, raportat la nivelul lui de intelegere (cognitiva si emotionala)? (Atentie la expunerea copilului la discutii/conflicte dintre adulti, materiale tv etc.!). De asemenea, tinand cont de nivelul de dezvoltare si referitor la punerea in pericol: ce e adecvat sa faca si pana unde poate sa „mearga” singur (cand e absolut necesara prezenta unui adult care sa-l supravegheze?).

Limite legate de sanatatea copiilor in stransa legatura cu nevoile lor (de exemplu limitele legate de alimentatie si somn: cate ore are nevoie sa doarma un bebelus pe zi sau ce nu e indicat sa manance in primul an de viata etc.)

Structurarea timpului, spatiului, activitatilor: incepand cu prima zi de viata, adultul este responsabil pentru oferirea unei structuri, a unor rutine legate de somn, alimentatie, activitatile din starea de veghe ale copilului. Un program regulat, cu ore si rutine constante, ii ofera copilului predictibilitate asupra desfasurarii unei zile obisnuite, incredere in adultii care il ingrijesc si constituie baza pentru dobandirea capacitatii de autoreglare.

Adina Tita, Psiholog clinician, www.despreatasament.ro

sursa foto: www.kidspot.com.au

Articolul precedentCand pe bebe il doare burtica
Articolul următorCum il faci sa coopereze

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme