- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTERECezarianaNasterea prin cezariana - recuperare

Nasterea prin cezariana – recuperare

mama si bebelusNasterea prin cezariana presupune o recuperare mai lunga decat nasterea vaginala. Recapatarea mobilitatii se va face putin mai greu, tinand cont de profunzimea inciziei.

Nasterea prin cezariana reprezinta aducerea bebelusului pe lume prin intermediul unei interventii chirurgicale. Acest lucru presupune efectuarea unei incizii atat la nivelul peretelui abdominal, cat si la nivelul peretelui uterin, ambele fiind ulterior suturate cu mare atentie de catre medici. Desi femeia nu va mai resimti durerile din timpul travaliului, fiind anesteziata, in realitate recuperarea dupa nasterea prin cezariana va fi putin mai dificila decat in cazul nasterii obisnuite.

Dupa nastere, femeia va fi supravegheata de catre personalul medical al maternitatii, in cadrul sectiei de terapie intensiva. In primele 24 de ore de la nastere femeia va avea montata sonda urinara. De asemenea, pansamentele de la nivelul inciziei vor fi schimbate cu regularitate de catre medici in asa fel incat riscul de infectie sa fie redus. In tot acest timp nu se recomanda ca femeia sa se ridice din pat, evitand astfel eventualele complicatii ce ar putea surveni.

A doua zi, medicul ii va sugera proaspetei mamici sa faca miscare usoara. Reluarea mobilitatii este foarte importanta, grabind recuperarea dupa nasterea prin cezariana.

De obicei, durata spitalizarii in cazul nasterii prin cezariana nu difera foarte mult de cea a nasterilor obisnuite, femeia fiind externata in circa 72 de ore de la nastere, in cazul in care nu vor exista anumite complicatii.

Asa cum aminteam, recuperarea dupa nasterea prin cezariana este un proces destul de lung, fiind nevoie de o supraveghere si ingrijire atenta. In primele saptamani dupa nastere proaspata mamica nu va avea voie sa ridice greutati, uneori medicul poate recomanda ca nici macar bebelusul sa nu fie ridicat de catre aceasta. De asemenea, in cazul in care firele folosite pentru suturarea zonei  nu se resorb, femeia va trebui sa se prezinte la medic pentru a fi scoase.

Vizitele la medic sunt obligatorii la sase saptamani de la nastere in asa fel incat femeia sa se asigure ca incizia de la nivelul uterului se afla in afara oricarui pericol.

Cu toate acestea, nasterea prin cezariana nu inseamna repaus la pat. Reluarea mobilitatii este obligatorie pentru ca organismul sa isi poata relua functiile.

Incizia de la nivelul peretelui abdominal trebuie ingrijita cu mare atentie de proaspata mamica, respectand indicatiile medicului specialist. In primele saptamani de la nastere femeia nu va trebui sa faca bai fierbinti in cada. Zona va fi curatata cu mare atentie si ferita de umezeala pana atunci cand pansamentul va fi scos de catre medic.

Activitatea sexuala dupa nasterea prin cezariana va fi reluata, potrivit indicatiilor medicului, dupa perioada de lahuzie, la sase saptamani de la nastere.

Exercitiile fizice vor putea fi efectuate conform recomandarilor medicului. In primele saptamani se recomanda evitarea exercitiilor fizice prea intense.

In primele zile de la nastere proaspata mamica va avea cateva restrictii alimentare. Acesteia i se va solicita sa manance hrana lichida usoara, in primele zile ceaiuri si supe strecurate in asa fel incat tranzitul intestinal sa poata fi reluat.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme