- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIJocul la bebelusiJucarii pentru un bebelus foarte destept

Jucarii pentru un bebelus foarte destept

Specialistii spun ca un parinte contribuie direct cu cel putin 25% la dezvoltarea (din pacate si la limitarea) inteligentei copilului in primul an de viata. Micutul tau descopera lumea prin intermediul simturilor si depinde de tine sa ii pui la dispozitie ”materialul didactic” ce il ajuta sa invete in joaca.

Simtul tactil

Prin intermediul atingerii, bebelusul invata o multime de lucruri despre mediul inconjurator. Ajuta-l sa invete inca si mai repede stimulandu-i simtil tactil. Atinge-l cu dragoste, misca-i cu blandete pe rand manutele, piciorusele, degetele, pune-i la indemana obiecte de diferite texturi pe care sa le poata atinge. Alege-i acele jucarii multifunctionale, care sa ii ofere posibilitatea sa asocieze senzatii si sa perceapa stimuli diferiti. De mare folos in primul an sunt acele jucarii interactive, care produc un efect atunci cand sunt actionate de cel mic – cu lumini, sunete, melodii. Vorbeste-i celui mic si explica-i fiecare lucru care se intampla. Chiar daca nu intelege cuvinte, va invata sa faca repede asocieri intre ceea ce simte si ceea ce aude.

Lasa-l sa repete actiunile care au efecte pe care le poate observa. Chiar daca tie repetitia ti se pare plicisitoare, este singura modalitate prin care cel mic poate invata la aceasta varsta, cand gandirea logica si rationamentul nu sunt inca dezvoltate.

Auzul

Se stie deja ca suntele si muzica au o mare influenta asupra bebelusului.  Bebelusii se linistesc in burtica mamei atunci cand aud o anumita melodie (muzica clasica ar fi, se pare, preferata in viata intrauternina) sau se sperie la zgomote puternice.

Stimuleaza deci, simtul auditiv al copilului, dar si inteligenta lui, jucandu-te cu sunetele si muzica: pune-i diferite melodii si observa-i reactiile, cumpara-i jucarii muzicale, citeste-i povesti pe voci – toate aceste lucruri il ajuta mult in dezvoltare.

Vazul

Bebelusul poate distinge culorile inca de la nastere, dar are dificultati in a diferentia tonurile asemanatoare. Vei observa ca in primele luni bebe este atras de jucariile mari, colorate. La doar o luna de viata, bebelusul isi schimba reactiile in functie de expresiile tale faciale, recunoaste si deosebeste fetele celor pe care-i vede mai des, identifica jucarioara lui preferata, din 2-3 obiecte. De pe la doua luni, bebelusul adora sa isi priveasca manutele in miscare si incearca sa atinga sau sa prinda obiectele care i se perinda in fata ochilor (dar inca nu poate). Modul de perceptie a obictelor se dezvolta pe la 4 luni – abia dupa aceasta varsta bebe poate localiza pozitia unui obiect si poate identifica forma si dimensiunile, trasmitand corect informatia catre creier si coordonandu-si miscarile, pentru a putea apuca obiectul. Pune-i la indemana jucarii de forme si dimensiuni diferite, dar si obiecte simple, care sa-l ajute in ”antrenament”. Un centru de activitati, care-i ofera posibilitatea celui mic sa atinga obiecte de culori si texturi diferite, dintre care unele emit sunete, este un prieten bun al bebelusului in primul an de viata.

Tine cont insa de faptul ca pentru ca bebelusul tau sa progreseze are nevoie de prezenta ta si mai ales de interactiunea cu tine. Nicio jucarie, oricat de inteligenta ar fi, nu poate inlocui un parinte, care este primul invatator pentru copil si il poate ajuta cel mai bine sa descopere si sa inteleaga lumea.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme