- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIDe-a v-ati ascunselea

De-a v-ati ascunselea

Ai observat cum copiii mici sunt fascinati de joculetul de-a v-ati ascunselea? In timp ce acest simplu joculet il distreaza pe bebe, il si ajuta sa se dezvolte.

Clasicul joc de-a v-ati ascunselea, sau de-a cucu-bau! cum ii mai spun mamicile, il familiarizeaza pe cel mic cu o serie de concepte noi – prezenta, absenta si principiul permanentei obiectelor. Pe scurt, bebelusul invata prin intermediul acestui joc simplu ca, doar pentru ca nu mai vede un obiect, nu inseamna ca acesta nu mai exista.

In primele luni de viata, copilul este foarte ancorat in aici si acum. Ceea ce se situeaza in afara spatiului lui de interes nu exista, pur si simplu. Bebelusul tau se acomodeaza la mediul inconjurator si incepe sa invete ce poate face – de aceea isi si priveste fascinat manutele si picioarele care se misca si care, desi fac parte din corpul lui, sunt percepute initial ca fiind obiecte straine. Cat despre alte obiecte aflate in afara campului vizual, ele nu exista pentru un bebelus, care nu le poate imagina. De aceea, la 2-3 luni, bebelusul nu are vreo problema daca jucarioara lui preferata dispare din patut in timp ce el a dormit, pentru ca atat timp cat nu o vede, nu-si aduce aminte de existenta ei, deci, nu o cauta. Dar cum bebelusul progreseaza cu mare viteza in primele luni, nu va trece mult pana cand un obiect care apare si dispare din raza lui vizuala i se va parea cu totul fascinant.

Daca ascunzi o jucarioara sub paturica lui, bebe va ridica paturica si iti va surade victorios ca a gasit-o. Daca o vei ascunde insa in alta parte, tot sub ochii lui, paradoxal, bebe va tinde sa se duca tot in primul loc in care a gasit obiectul. Tocmai pentru ca nu are inca abilitatea de a procesa atat de repede o informatie noua. Daca repeti insa jocul cateva ore sau zile la rand, se va prinde foarte repede de schema si te va urmari cu atentie unde ascunzi jucarioara.

Jucaria lui preferata de ascuns esti insa chiar tu. Jocul de-a v-ati ascunselea poate incepe cu mami acoperindu-si fata cu mainile. Cand iti dai mainile la o parte si ii zambesti, bebe e incantat. Apoi, daca iti pui mainile la loc pe fata, vei observa ca bebe iti va atinge el palmele, ca un indiciu ca acum ar fi timpul sa le dai la o parte. Aceast tip de interactiune poate continua la nesfarsit. O varianta mai elaborata a jocului este sa te ascunzi dupa o perdea, de dupa care sa te ivesti fie intr-o parte, fie in alta. Pe cel mic il va distra foarte tare sa te ”prinda” de fiecare data cand iesi din ascunzis. Atentie, insa – tine cont de semnalele pe care ti se transmite cel mic. Un astfel de joculet are pentru el efecte puternice si ii induce o stare asemanatoare cu cea pe care o experimentezi tu cand te dai intr-un  de roller coaster, asa ca nu exagera. Continua jocul doar atat timp cat pare interesat si opreste-te la primul scancet, caci inseamna ca atunci deja a obosit.

Jocul de-a v-ati ascunselea, desi extrem de simplu, ii este de mare folos celui mic – nu numai ca il ajuta sa treaca intr-o alta etapa a dezvoltarii cognitive, dar este de folos si pentru a preveni anxietatea de separare. Bebelusul este suparat atunci cand mami dispare din preajma lui, pentru ca se simte parasit si nu poate anticipa peste cat timp o va revedea. Dar cand s-a jucat de-a v-ati ascunselea, el are deja notiunea ca obiectele/fiintele ”pierdute” se intorc la el si ca atare, resimte mai putin dureros o despartire temporara.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme