- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIInfectiile urinare la copii

Infectiile urinare la copii

Pe locul al III-lea in patologia infectioasa pediatrica, infectiile urinare au o incidenta crescuta in randul copiilor in primii ani de viata si, netratate corespunzator, ele pot afecta un organ in crestere (rinichii) si pot determina insuficienta renala, precum si o multime de alte complicatii.

Ce le cauzeaza?  Patrunderea de bacterii, anumite substante iritante (parfumanti, conservanti) care irita uretra, blocajul urinei in tractul urinar, golirea incompleta a vezicii urinare favorizeaza declansarea unei infectii urinare.

Cum stii ca are o infectie urinara?

Daca poarta inca scutece absorbante, vei observa ca urina este inchisa la culoare si urat mirositoare, daca ati trecut de perioada scutecelor si ati inceput operatiunea olita, vei observa ca juniorul merge des la baie, se plange de durere sau usturime, acuza dureri de burtica, face noaptea pe el in pat si poate avea febra.

Diagnosticarea, dincolo de suspiciuni si simptome, se face in urma uroculturii – care evidentiaza ce a determinat infectia urinara si sensibilitatea la antibiotice.

Examenul de urina poate sustine si el diagnosticul daca se constata prezenta leucocitelor in urina sau daca se evidentiaza flora microbiana in sediment.

Medicul mai poate recomanda hemograma, VSH, proteina C reactiva sau radiografia abdominala.

Tratamentul infectiei de tract urinar (ITU) urmareste atat suprimarea infectiei, cat si corectarea factorilor de risc si pervenirea recidivelor.

Cum sa previi infectiile urinare

  • Ai mare grija la masurile de igiena! Atunci cand il stergi pe cel mic dupa ce a fost la toaleta, sterge-l dinspre fata inspre spate. Miscarea inversa favorizeaza patrunderea de bacterii in uretra si vezica urinara. Inainte si dupa ce merge la baie, spala-te bine pe maini si invata-l si pe el sa procedeze la fel.
  • Da-i sa bea cat mai multe lichide neindulcite, care sa clateasca bine rinichii si sa favorizeze eliminarea urinei. Sucul de merisoare, recomandat pentru tratarea infectiilor urinate si in cazul adultilor, este pe placul copiilor, datorita gustului sau acrisor. Acesta contine acid quinic, pe care organismul il proceseaza si-l transforma intr-o substanta cu proprietati antibacteriene.
  • Cumpara produse dermatologice, special concepute pentru copii, fara parfumanti, care irita zona genitala.
  • Invata copilul sa faca pipi corect, adica sa goleasca bine vezica urinara si nu se abtina cand are nevoie sa faca pipi.
  • Ofera-i multe afine si alte fructe de padure, bogate in vitamina C si antioxidanti si despre care se stie ca reduc riscul de infectii urinare si sunt eficiente in tratarea lor.
  • Nu lasa sapunul in baie si renunta sa ii faci baie cu spuma – substantele continute de sapun si spuma sunt iritante pentru uretra si favorizeaza declansarea infectiilor de tract urinar.
  • Nu il pune pe cel mic niciodata pe wc-urile publice, de unde poate lua rapid bacteriile care provoaca infectiile de tract urinar, dar si o multime de alte lucruri (inclusiv boli cu transmitere sexuala).  Nici macar acasa la voi nu este bine ca cel mic sa stea cu funduletul direct pe capacul de wc pe care il utilizati si voi. Daca refuza sa se aseze pe un reductor, ai grija sa sterilizezi de fiecare data capacul, inainte ca cel mic sa se aseze.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme