- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIIncurajeaza dezvoltarea fizica a micutului

Incurajeaza dezvoltarea fizica a micutului

Bebelusii se nasc cu o serie de instincte care ii ajuta sa supravietuiasca in primele luni din viata. Acestea ii ajuta pe bebelusi sa se adapteze si sa raspunda mediului inconjurator chiar si fara a se gandi la un motiv pentru a face asta.

Acesta este motivul pentru care nici miscarea nu are nevoie de o explicatie. Nevoia de a face sport, de a te bucura de miscare in aer liber apare ca o necesitate zilnica ce face parte din natura umana. Tot ce inseamna miscare si efort sunt intiparite in celulele noastre ADN pentru a ne ajuta sa supravietuim: suptul, muscatul, intinsul, prinsul, rostogolitul, impinsul, cataratul, taratul, si intr-un final, mersul.

De ce este sportul crucial?

Copiii au nevoie sa-si exerseze abilitatile constant. Sunt acele abilitati cu care s-au nascut, tonusul muscular, coordonarea, toate acestea vor fi plusate de intentie, scop, si totul ajunge sa nu mai fie accidental, ca din reflex. Spre exemplu, pentru a se tari, un bebelus are nevoie de foarte multa practica, de constientizarea spatiului dar si de o coordonare bilaterala. O singura miscare stimuleaza mii de neuroni.

Cand cei mici incep sa se tina de lucruri aceasta devine practica lor pentru ceea ce mai tarziu in viata va fi compus din miscari de coordonare ochi-mana, cum este spre exemplu, actiunea de a scrie. Tot ceea ce invata cel mic este in stransa relatie cu abilitatile fizice si promoveaza stimularea gandirii, a intelegerii, dar si abilitati concrete de a merge si a alerga din ce in ce mai bine si mai sigur. Primii ani de dezvoltare fizica seteaza tiparele pentru intreaga viata.

Trebuie ca in zilele noastre sa le oferim copiilor mai multe sanse la joaca, sa ii lasam sa se catere. Suntem prea grijulii si nu ii lasam pe copii sa-si exerseze abilitatile! Asta nu inseamna ca micutul tau trebuie sa ia parte la un joc bine organizat, la un sport serios, inca de cand se naste. Ba chiar, de multe ori ne grabim sa ducem copiii la diverse ore de dezvoltare motorie. Cei mici ar trebui sa se dezvolte prin experientele obisnuite de zi cu zi, in parc la joaca. Atata timp cat, bineinteles, un adult supravegheaza actiunea de joc.

Strategii pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si dezvolte abilitatile motorii:

  • Asigura-te ca ai un covor pe care cel mic sa se simta confortabil pe podea. Astfel se poate rostogoli fara a se lovi de ceva si fara a aluneca.
  • Asigura-te ca cel mic are suficient de multe jucarii cu care se poate juca in variate moduri. Aceasta il ajuta sa-si dezvolte controlul muschilor.
  • Pentru a invata mai multe despre perceptia spatiului, copilul trebuie sa aiba jucarii care se intind sau la care trebuie sa ajunga, pe care sa le poata arunca.
  • Asigura-te ca cel mic are timp pentru a se juca in parc. Aceasta joaca de acum pe care poate ca nu o consideri asa de serioasa ii va dezvolta celui mic abilitati foarte importante care ii vor fi de mare folos cand va deveni adult.
  • Permite-i copilului sa se catere si apoi sa alunece pe tobogan – aceasta ii va oferi independenta si curajul de a face mereu lucruri noi.
  • Ajuta-i sa mearga pas cu pas, tinandu-i de mana.
  • Asigura-te ca imediat ce au invatat de mearga, vei petrece timp langa ei cand se joaca, pentru a-i incuraja sa te urmeze in ce actiune vrei sa faci. Aceasta ii va ajuta sa se dezvolte sanatos.
Articolul precedentCum te joci cu un bebe mai mic de 1 an?
Articolul următorUn somn linistit

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme