- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIDiversificareDiversificarea

Diversificarea

Chiar pe cand tu si bebelusul tau ati ajuns la o rutina stabila in ceea ce priveste alaptarea (sau mesele de lapte formula), se apropie diversificarea, o aventura nou-nouta pentru amandoi.

Cand sa incepi diversificarea?

colaj copii OrganixOrganizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pentru primele 6 luni de viata ale bebelusului. Atata timp cat dieta ta este una sanatoasa, laptele matern ii va furniza copilului tau energia si nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare pana la varsta de 6 luni.

Bebelusii mai mici de 17 saptamani nu sunt suficient de dezvoltati pentru diversificare si nu ar trebui sa incerci sa le dai altceva in afara de laptele lor obisnuit. Daca bebelusul tau are mai putin de 6 luni si pare interesat de mancare, poti discuta cu pediatrul sau medicul de familie, iar ei te vor putea ajuta sa decizi cand sa incepi diversificarea.

Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu respecta un standard privind varsta si etapele – este chiar normal.

Este foarte important sa ai incredere in instinctele tale si sa asculti semnalele pe care ti le transmite copilul tau. El te va anunta cand este pregatit pentru diversificare – tot bebelusii ajung acolo in ritmul propriu.

Semne ca bebelsulul tau este gata pentru diversificare

Sunt 3 semne care apar de obicei in jurul varstei de 6 luni, uneori si mai devreme. Este important sa ti le amintesti cand le observi la bebelusul tau si vei stii ca este pregatit pentru mancarea solida.

  • isi coordoneaza ochii, mainile si gurita, se uita la mancare, apuca cu manuta si poate baga singur in gura
  • sta singur in fundulet si isi tine singur capul
  • inghite mancarea. Bebelusii mici isi folosesc instinctiv limba pentru a impinge afara din gura elementele straine si pana cand dispare acest reflex, mai mult ca sigur vor face acelasi lucru si cu o lingura sau o bucatica de banana

Deseori parintii considera ca bebelusul lor este pregatit pentru diversificare doar pentru ca isi baga constant manutele in gura (mai probabil il deranjeaza aparitia dintisorilor) sau pentru ca isi urmareste parintii in timp ce mananca (cel mai probabil, bebelusul gaseste miscarile voastre fascinante).

Alimente la care sa ai mare grija

Pana la 6 luni, alimentele pe care este bine sa le eviti intrucat pot provoca intoxicatii sau chiar imbolnaviri includ mierea, crustaceele, branzeturi moi nepasteurizate, oua crude sau partial gatite. Unturile din nuci sau nucile macinate pot fi date bebelusului de la 6 luni, insa nucile intregi reprezinta un risc semnificativ de inecare si ar fi bine de evitat pana la varsta de 5 ani.

Alergiile

Daca in familia ta exista un istoric de boala celiaca (intoleranta la gluten) sau alte alergii alimentare, este bine sa vorbesti cu medicul inainte de a incepe diversificarea. In aceasta situatie, poti incerca alimente fara gluten potrivite pentru varsta bebelusului tau si etapa de diversificare. Organix iti ofera variante ecologice de gustari fara gluten, din porumb sau orez expandat.

Sarea si zaharul

Acestea nu ar trebui sa fie adaugate in mancarea bebelusuli – zaharul incurajeaza pasiunea pentru dulciuri si poate duce la aparitia cariilor, iar prea multa sare nu face bine rinichilor.

Bebelusii mai mici de 7 luni ar trebui sa consume mai putin de 1g de sare pe zi. In multe produse se adauga sare pentru a intensifica aromele, insa bebelusii si copiii se obisnuiesc cu sarea si dezvolta o toleranta ridicata. Produsele Organix nu au sare adaugata, insa folosesc in schimb ingrediente adevarate, care au aroma naturala, de sine statatoare. Acestea dezvolta gustul copiilor si ii ajuta sa aprecieze mancarea sanatoasa si variata, facuta din ingrediente “curate”, fara adaosuri de substante daunatoare organismului.

Mare atentie si la zaharul adaugat. Zaharul rafinat este un carbohidrat, care in afara de aportul de energie, nu are nici un alt beneficiu. Laptele, fructele si legumele contin zaharuri naturale, insa asigura si o gama larga de nutrienti esentiali, cum ar fi vitamine, fibre si minerale. Daca bebelusului tau ii place sa manance fructe, nu-l opri, ai insa grija sa ii cureti bine dintisorii apoi. Intre periajele obisnuite ale copilului, poti folosi servetele umede speciale pentru curatarea dintisorilor, impregnate cu xilitol, ingredient natural cu efect anti-carie.

Pentru a evita produsele cu zahar adaugat, opteaza pentru o gama de produse cu retete gandite de nutritionisti, pe baza de  fructe si cereale diverse si fara adaosuri inutile. Este bine atunci cand faci aprovizionarea sa tii cont de faptul ca lipsa conservatilor artificiali va scadea semnificativ durata de valabilitate a acestor produse. Organix iti ofera piureuri din fructe (exclusiv) potrivite de la 4 si de la 7 luni, cereale cu diverse texturi, biscuiti indulciti cu suc de struguri, snacks-uri din porumb sau orez expandat in diverse variante, batoane din ovaz cu fructe si chiar jeleuri si crackers cu rosii sau branza. Toate acestea sunt certificate ecologic, garantand astfel originea si calitatea ingredientelor utilizate in preparare.

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme