- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIDezvoltarea limbajului

Dezvoltarea limbajului

Parintii le pot oferi foarte mult sprijin micutilor lor pentru ca acestia sa devina activi si sa-si dezvolte limbajul, sa experimenteze, sa reactioneze la stimuli si sa interactioneze din punct de vedere social.

Ca sa stimulezi creierul unui bebelus nu inseamna ca trebuie sa-l inveti pe acesta sa citeasca sau sa scrie, sa numere pana la zece sau cine stie cate alte activitati! Dar este esential sa aiba parte de interactiunie, conversatie si multa joaca.

Iata cum ii poti dezvolta abilitatile de gandire si limbaj:

  • Asigura-te ca introduci multa iubire in rutina ta zilnica. Cum sa faci asta mai exact? De fiecare data cand schimbi scutecul, cand il hranesti, cand ii faci baie, cand il imbraci, cel mic sa primeasca de la tine imbratisari, pupici, zambete si multa afectiune. Zambetele si atingerile dezvolta activitatea neuronala a micutului tau.
  • In timpul acelorasi activitati zilnice de rutina, canta-i ceva, vorbeste cu micutul (ii poti povesti ce faci in acel moment cand il schimbi sau cand ii dai sa pape). Nu va intelege cu exactitate ce vrei sa-i transmiti, dar cu siguranta aceasta ii va dezvolta stimulii de comunicare si limbaj din creier.
  • Canta si vorbeste clar, astfel cel mic va invata limba mult mai usor si corect din punct de vedere gramatical. Este foarte important sa-i vorbesti copilului in limba materna, deoarece il ajuta sa fie conectat la identitate culturala. Daca ai posibilitatea sa-l inveti o a doua limba, retine ca este foarte bine pentru cel mic sa dezvolte inca de la o varsta frageda abilitati de comunicare.
  • Sa ai contact vizual cu cel mic si sa va priviti indiferent ce i-ai transmite. Copiii mici sunt fascinati de chipul uman.

Despre muzica

Copilul tau imita de cele mai multe ori tot ceea ce faci tu. De aceea sa nu te mire ca la doar cativa anisori va dori sa-si puna castile la urechi, pentru a asculta muzica… tare! Este bine sa stii ca specialistii recomanda sa lasam volumul mai jos, deoarece o sursa puternica de sunet poate cauza pierderea temporata sau permenanenta a auzului, sau poate conduce la afectarea calitatii acestuia.

Daca mergeti impreuna cu micutul la un concert, ia in considerare purtarea unor protectii auditive. Pana si muzicienii poarta astfel de protectii care ii ajuta sa-si protejeze urechile de efectul nociv al volumului la maxim.

Articolul precedentMiscare pentru o dezvoltare armonioasa
Articolul următorAl doilea frate

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme