- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCum tratezi anxietatea de separare

Cum tratezi anxietatea de separare

Undeva dupa varsta de 7-8 luni, bebelusul tau realizeaza ca tu esti o fiinta independenta de el, ca poti pleca si ca ai putea sa nu te mai intorci. Anxietatea de separare reapare sub diferite forme si la diferite intensitati si mai tarziu, pe parcursul copilariei, dar episoadele din preajma primei aniversari si apoi din perioada intrarii la gradinita sunt cele mai dificile pentru copii si parinti deopotriva. Uite cum sa tratezi anxietatea de separare.

Antreneaza-l de mic

Aduna cat mai multa lume in jurul bebelusului, inca din primele luni. Anxietatea de separare este resimtita semnificativ mai putin de catre acei copii care au avut companie din primele luni de viata si nu au fost obisnuiti exclusiv cu prezenta mamei.

Despartiri fara drame

Atunci cand iti iei la revedere de la cel mic, indiferent ca are 7-8 luni, un an sau 3, nu prelungi momentul si nu suspina cand te pregatesti sa iesi pe usa. Pana in jurul varstei de 7 ani, copiii sunt legati printr-un ”cordon ombilical emotional” de mama si simt si amplifica imediat anxietatea sau sentimentul tau de vinovatie.

Jocul de-a v-ati ascunselea

Se pare ca jocul de-a v-ati ascunselea este de un oarecare ajutor in a preveni si trata anxietatea de separare. Prin intermediul acestui joc, cel mic incepe sa inteleaga principiul permanentei obiectelor (chiar daca nu mai vede cateva secunde o jucarie ascunsa, asta nu inseamna ca ea nu mai exista.

Nu pacali copilul

Fereste-te sa pleci pe furis, crezand ca astfel eviti episoadele de plans ale copilului. Se va simti pacalit si parasit si chiar daca intr-o prima faza iti va functiona aceasta strategie, datile urmatoare cand cei pleca este posibil sa ai parte de adevarate crize de plans.

Da-i o ocupatie

O alta metoda prin care poti atenua putin anxietatea copilului este sa ii dai o mica sarcina pe care sa o indeplineasca atunci cand tu trebuie sa pleci. De exemplu, poate sa deschida si sa inchida el usa dupa tine (cu ajutorul bunicii sau bonei, desigur), sau te poate ajuta sa iti pui o esarfa la cat sau sa iti dea poseta. Orice lucru mic, dar care pe el il face sa se simta foarte important si in control.

Articolul precedentCopilul tau bate colegii
Articolul următorRemedii naturiste pentru copii

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme