- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentCopilul tau bate colegii

Copilul tau bate colegii

Ca parinte de scolar, nimic nu te socheaza mai tare decat momentul in care invatatoarea iti spune ca ingerasul tau bate copiii. Socul este urmat de incercarea de a gasi explicatii logice. Ce s-a intamplat, cine l-a provocat?Cum a devenit copilul tau agresiv?

Cand are 2 ani, ti se pare firesc ca un copil sa tipe, sa muste sau sa loveasca. Decalajul dintre devoltarea lui emotionala si cea cognitiva este prea mare, iar copilul care nu poate sa-si exprime toate dorintele si emotiile sau nu poate face anumite lucruri, desi si-ar dori, isi elibereaza prin plans, tipete si agresivitate frustrarea acumulata. Dar acelasi comportament agresiv la un scolar nu mai este de acceptat.

Reactia parintilor la agresivitatea copilului si propriul lor comportament sunt extrem de importante in corectarea acestei probleme. Un parinte agresiv va fi un “profesor” pentru copilul care tinde sa reactioneze violent, pe fondul unor probleme de familie care il agaseaza sau sperie. Nu poti pretinde copilului sa fie calm si sa rezvolve potentiale conflicte in mod diplomatic, daca tu iti iesi din minti in trafic si injuri orice sofer mai neindemanatic. Si nici nu poti rezolva agresivitatea copilului tau reactionand si tu agresiv fata de el, certandu-l violent sau apeland la bataie, despre care unii se incapataneazainca sa creada ca este rupta din rai.

Ce poti face cand copilul tau bate copiii

In primul rand, trebuie sa admiti ca exista o problema. Identificarea si recunoasterea/asumarea problemei ca atare  sunt primii pasi pentru rezolvarea ei.

Apoi, trebuie sa gasesti o cale de a afla ce anume determina acea agresivitate. Cu exceptia cazurilor care intrain sfera patologiei, violenta este declansata cel mai adesea de conflicte interioare, teama, stima de sine scazuta. Vorbeste, dar mai ales asculta copilul si incearca sa intelegi ce probleme are si cum il poti ajuta.

Ajuta-l sa inteleaga ca exista urmari ale faptelor lui. Daca este agresiv, va fi respins de cei de varsta lui, izolat, ca atare, starile lui se vor inrautati, performantele scolare vor scadea si el se va confrunta cu un dublu esec – nici nu se va integra in grup si nici nu va face fata solocitarilor de la scoalasi nu va reusi satina pasul cu ceilalti.

Cere ajutor specializat – ignorarea comportamentului agresiv nu face sa dispara problema, ci o agraveaza. Vorbeste cu un psiholog care sa te sfatuiascain ce mod sa abordezi problema si cum saincerci sa reiei o comunicare evident scurt-circuitata cu copilul .

Inscrie-l la un sport! Copiii care fac sport se adapteaza mai usor intr-un colectiv, isi pot manifesta agresivitatea in doze atent controlate si invata saisi gestioneze mai bine impulsurile. In plus, invata sa se aprecieze mai bine, sa-si ealueze actiunile si consecintele

Articolul precedentNu mai vrea la baita
Articolul următorCum tratezi anxietatea de separare

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme