- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICum sa te joci cu bebe

Cum sa te joci cu bebe

Este o senzatie tare frumoasa atunci cand observi ca cel mic a invatat ceva nou jucandu-se. Joaca este importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, din varii motive. Iata cateva idei de jocuri simple, pe care le poti exersa acasa.

Bebelusii isi petrec primele luni din viata invatand tot ce pot despre tot ce se intampla in jurul lor. Ei incearca sa reproduca unele sunete, in mod special vocile adultilor, experimentand astfel capacitatile gurii, limbii si gatului. La aceasta varsta micutii trebuie sa exerseze pentru a reusi sa-si tina capsorul drept, astfel incat joaca pe burtica este esentiala pentru construirea abilitatilor motorii ale micutului tau.

Deoarece la aceasta varsta bebelusii absorb informatia prin auz, incearca sa ii pui muzica si in acelasi timp sa-i misti manutele si piciorusele in ritmul muzicii. Incearca mai multe cantecele de actiune care sa-l si amuze pe cel mic. Vorbeste-i constant si fa multa galagie – ajuta foarte mult in dezvoltarea limbajului.

Pentru a incuraja controlul muscular de la nivelul capului si gatului, tine o jucarie deasupra capului astfel incat sa-si miste capul cautandu-o cu privirea. Urmareste cum bebelusul cauta jucariile cu privirea. De asemenea poti folosi jucarii de tip manusa sau chiar o soseta, iar in zilele calduroase iesiti la picnic, astfel incat sa stea pe burtica si sa-si exerseze intarirea musculaturii gatului.

Bebelusul tau este intrigat de culori puternice, sunete si tipare care ii vor atrage atentia cand sta intins pe spate. Cand sta pe burtica ii poti oferi poze cu figuri cunoscute la care sa se uite.

Pe masura ce bebe se face mare, la varsta de 4-6 luni, puteti avea activitati care il vor ajuta sa inteleaga cauza si efectul, dar si dezvoltarea coordonarii ochi-mana. La aceasta varsta va incepe sa exerseze controlul si va incepe sa tina obiecte in manuta. De asemenea va incepe sa diferentieze culorile, marimile si formele. Tot acum va incepe sa combine activitatile si va privi, va atinge si va avea experiente auditive in acelasi timp.

La aceasta varsta, bebelusul este foarte receptiv la o multime de culori, asadar asigura-te ca il expui unei palete largi, atat prin jucarii colorate, dar si prin expunerea la culorile naturale: iarba, cerul, florile.

Ofera-i o serie de materiale cu texturi diferite, pentru a le atinge si pentru a experimenta senzatiile diferite pe care le ai cand atingi o bucata de lana, matase, catifea etc.

Pentru a invata cum se poate intoarce singur de pe o parte pe cealalta, ajuta-l sa se rostogoleasca, atunci cand sta pe burtica.

Jocul „Bau” poate fi de acum mai sofisticat, astfel incat te poti ascunde dupa mobila, draperie sau usa. Il va amuza teribil pe cel mic. De asemenea cu cat vei rade mai mult, cu atat cel mic se va amuza si mai tare si va intelege ca este doar un joc si nu ca este abandonat.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme