- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICum il ajuti sa doarma mai bine

Cum il ajuti sa doarma mai bine

In primele luni, bebelusul se trezeste peste noapte in mod reflex, pentru masa de noapte. Momentul renuntarii la alaptarea din timpul noptii (care in cazul unor sugari se prelungeste si pana la un an) este un pas important in reglarea somnului bebelusuilu. Anxietatea mamei – legata de teama ca bebelusul nu respira sau ca ar putea pati ceva – se transmite celui mic si creeaza premisa pentru tulburarile de somn. Dupa varsta de 4-5 luni, cand masa de seara este suficient de indestulatoare pentru ca cel mic sa nu se mai trezeasca pentru ”aprovizionare”, foarte multi parinti trezesc in continuare bebelusul, creandu-i un reflex care se poate mentine luni intregi, chiar si atunci cand sanul sau biberonul cu lapte este inlocuit de pacaleala cu ceai.

ANTRENAMENT PENTRU SOMN

Vestea buna este ca parintii sunt cei care pot influenta in mare masura tiparele de somn si veghe ale bebelusului si il pot ajuta sa aiba un somn profund si linistit.

Pentru a facilita adormirea copilului, este foarte important sa se stabileasca un program de activitati si odihna in timpul zilei. In primele saptamani, bebelusul pastreaza obiceiurile din viata intrauterina – poate dormi mult in timpul zilei si poate fi noaptea plin de energie. Asa ca antrenamentul pentru somn linistit trebuie sa inceapa repede, pentru a putea induce copilului tiparele corecte de somn si veghe.

Lumina si temperatura din camera au si ele un rol important. Pentru ca bebelusul sa invete sa diferentieze noaptea de zi este indicat ca pe timpul zilei sa nu se traga draperiile, pentru un plus de intuneric, iar pe timpul noptii, in camera copilului sa nu fie aprinsa o lumina puternica. Frica de intuneric nu apartine copilului mic, ci adultului, care o induce si copilului. O lumina slaba poate fi aprinsa intr-un hol de la intrarea in camera bebelusului, iar daca aceasta varianta nu exista, se poate lasa peste noapte o lampa mica, de veghe, dar care sa lumineze foarte slab, pentru a nu tulbura somnul bebelusului.

Temperatura in camera bebelusului trebuie sa fie intre 18-21 de grade, daca vrei ca cel mic sa doarma bine. Aerotermele si caloriferele electrice nu au ce cauta in camera bebelusului – usuca aerul, cresc riscul de moarte subita si induc un somn agitat.

Probleme de somn

Daca cel mic are probleme cu somnul, incearca si urmatoarele variante:

  • Du-l la culcare ceva mai devreme decat de obicei. Studiile arata ca bebelusii dorm mai bine daca sunt dusi in patut in jurul orei 19. Paradoxal, bebelusii culcati odata cu gainile se trezesc mai rar peste noapte si se scoala mai tarziu dimineata decat cei dusi la culcare dupa ora 21.
  • Foloseste un asa-numit zgomot alb – zgomotul slab si repetitiv, ca cel facut de masina de spalat il relaxeaza pe cel mic si il ajuta sa doarma mai bine. La nevoie poti sa incerci si o muzica de relaxare – cu sunetul oceanului sau o alta muzica linistitoare si cu efect anti-stres, pe care o asculta de obicei adultii cu probleme de somn.
  • Pune-i mana pe burtica atunci cand se trezeste. Asa cum un bebelus suparat de colici se linisteste ca prin farmec cand este pus cu burtica pe pielea mamei si ii simte caldura, tot asa, un bebelus care se trezeste peste noapte se calmeaza cand este mangaiat pe burtica si simte atingerea delicata a mamei si aude tonul ei linistitor.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme