- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICand face primii pasi

Cand face primii pasi

Atunci cand bebelusul a implinit deja un an si merge doar de-a busilea, fara sa dea vreun semn ca l-ar preocupa sa se ridice la verticala, parintii se ingrijoreaza. Dar oricat de mult ti-ai dori sa-l vezi pe bebe facand primii pasi, nu este bine sa fortezi lucrurile. Copilul se ridica atunci cand toate elementele osoase si musculare implicate in activitatea mersului, dar si conexiunile cerebrale care dau comenzile necesare pentru primii pasi sunt pregatite. Motive de ingrijorare ai atunci cand cel mic se apropie de implinirea varstei de 18 luni si inca nu a facut primii pasi. Pentru a evita orice suspiciune, vorbeste cu medicul pediatru care are copilul in urmarire si care poate recomanda investigatii de specialitate.

Ce probleme poti observa

Atunci cand incep sa mearga, mai toti copiii au picioarele cam curbate. Curbarea picioarelor in O (genu varum) dispare de obicei pana la implinirea varstei de doi ani, si datorita faptului ca musculatura picioarelor este bine antrenata. Uneori insa, curbarea picioarelor iese din limitele normalului si poate avea drept cauze o greutate excesiva a copilului sau rahitismul. Administrarea de suplimente de vitamina D (la indicatia medicului) poate ameliora problema.

O alta problema pe care parintii o observa atunci cand bebe face primii pasi este cea a picioarelor in X (genu valgum). Problema este de obicei asociata de asa-numitele  ”degete de porumbel” (copilul merge cu varfurile orientare spre interior), care reprezinta, de fapt, un raspuns compensator. De obicei, genu valgum se autocorecteaza pana la varsta de 6 ani, dar este indicat ca cel mic sa fie tinut sub observatie de un ortoped care sa si recomande tratament de specialitate, in cazul in care considera necesar.

Piciorul plat ii ingrijoreaza pe foarte multi parinti. Este normal insa ca in primii doi ani de viata copilul sa aiba piciorul plat, mai corect spus, fara bolta plantara. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca structura fibroasa ce serveste ca suprafata de insertie a muschilor si contribuie la mentinerea boltei plantare se retracteaza in jurul varstei de 2 ani, 2 ani si jumatate. Nu te grabi, deci, cu ghetutele ortopedice.

Primii pantofiori

Atunci cand bebelusul incepe sa se aventureze in explorari, este bine ca primii pasi sa ii faca in piciorusele goale si, de preferat, pe suprafete denivelate – acest lucru favorizeaza dezvoltarea musculaturii. Urcatul este, de asemenea, foarte important in aceasta perioada si mai toti parintii bebelusilor care incep sa mearga observa ca cei mici ar putea petrece minute in sir urcand scari sau suprafete in panta. Ei simt, instinctiv, ca acesta este cel mai bun antrenament in perioada primilor pasi.

Daca nu poti tine bebelusul in piciorusele goale, cauta pantofiori care sa ii permita sa se miste in mod natural. Mamele noastre erau invatate ca cei mai buni pantofiori sunt cei rigizi, care tin bine glezna. Astazi, specialistii recomanda pantofiori flexibili, din piele fina, care sa permita celui mic sa faca miscarea naturala de mers, in loc sa inainteze ca un ursulet sau ca o ratusca, punand toata laba piciorului pe sol dintr-o data. Primii pantofi ai bebelusului trebuie sa aiba calcaiul mai ingust si partea din fata mai lata, astfel incat degetele sa poata sta bine rasfirate. Taloneta nu este necesara, pentru ca intevine in procesul natural de formare a boltii plantare, spun specialistii.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme