- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICum il ajuti sa adoarma mai usor

Cum il ajuti sa adoarma mai usor

Ai auzit de expresia sa dormi ca un prunc? Foarte putin bebelusi dorm insa profund. Cei mai multi adorm relativ greu sau se trezesc de mai multe ori pe noapte. Uite cateva trucuri care te ajuta sa-l adormi mai usor si sa-i asiguri un somn odihnitor.

Nu te uita in ochii lui

Specialistii spun ca este bine ca atunci cand il duci pe bebe la culcare, sa eviti sa te uiti direct in ochii lui. Cand cel mic se uita la tine, este stimulat de aceasta interactiune mai mult decat iti poti imagina. Efectul este oarecum asemanator ingestiei a 2 doze de espresso pentru un adult – spun medicii. Pulsul i se accelereaza, tensiunea arteriala creste si bebelusul este mai treaz ca niciodata, cu toate simturile in alerta. Ii va fi greu sa adoarma in aceasta stare.

Da mai incet caldura

Temperatura cea mai potrivita pentru un somn odihnitor este intre 18-21 de grade. Chiar daca noi, adultii vrem sa fie ceva mai cald in camera, pentru un bebelus, temperaturile ridicate garanteaza insomnia. Cei mici isi regleaza mai greu temperatura corpului, iar o camera incalzita la temperaturi pe care noi le consideram potrivite, pentru ei echivaleaza cu o sedere la 40 de grade, ceea ce, trebuie sa recunosti, nu suna foarte confortabil. Nu e de mirare ca nu poate adormi sau se foieste peste noapte daca e prea cald (pentru el) in camera.

Mai putina lumina

Foarte multi parinti au obiceiul de a lasa o lumina aprinsa in camera bebelusului, ca acestuia sa nu-i fie frica de intuneric. De fapt, bebelusii nu sunt speriati de intuneric, sunt obisnuiti sa stea fara lumina inca din viata intrauterina. Obiceiul nostru de a le aprinde o lumina le tulbura ritmul circadian si ii impiedica sa dezvolte tiparele de somn si veghe, ingreunand procesul de adormire si impiedicand un somn profund si odihnitor. Este de preferat sa NU aprinzi lumina in camera celui mic. Foloseste o lumina de pe un hol sau o lampita de veghe, care sa iti permita cat de cat sa vezi in camera lui la nevoie, fara a furniza insa lumina prea multa.

Infasa-l

Studiile arata ca nou-nascutii infasati dorm mult mai bine si se trezesc mai rar peste noapte. Specialistii spun ca acest lucru este cauzat de obisnuinta din viata intrauterina, cand cel mic nu avea prea mult loc de manevre. Cand este infasat, bebelusul se simte in siguranta si confortabil, retraind momentele din burtica mamei. Vei observa ca in mod instinctiv bebelusul tinde sa se ghemuiasca intr-un colt in pat, pentru ca simte nevoia de limite fizice – are nevoie sa atinga ceva, pentru a se simti mai in siguranta decat se simte fiind lasat intr-un spatiu mare.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme