- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Copiii din incubator

Nou-nascutii au nevoie de timp pentru a se obisnui cu viata din afara uterului, intr-un mediu rece si galagios. Iar adaptarea se face cu atat mai greu daca nou-nascutul este prematur sau are o greutate mica la nastere pentru ca exista riscul de hipoxie, hipotermie si alte afectuni associate cu acestea. De la colegii de la www.nou-nascuti.ro am aflat ca prematurii au nevoie de atentie speciala, care le este oferita prin incubatie.

baby-and-doctorIncubatia este procesul prin care nou-nascutilor li se ofera un mediu potrivit lor, prin care se pastreaza conditii optime, asemanatoare oarecum cu cele din uterul mamei. Incubatorul este aparatul folosit pentru acest lucru. 

Nou-nascutul va fi sau nu pus in incubator in functie de capacitatea sa de a se adapta mediului extern. In general, beneficiaza de tratament in incubator, copiii prematuri, cei cu greutate foarte mica, cei hipotermici, sau bolnavi. De asemenea, incubatorul este folosit si pentru transportul nou-nascutilor de la un spital la altul.

In general, scopul incubatorului este sa pastreze temperatura si umiditatea optima, sa ofere o cantitate suficienta de oxigen si sa izoleze nou-nascutii, protejandu-i de infectii si alti facotori externi cu potential nociv. De asemena, incubatorul este folosit pentru a tine sub observatie nou-nascutii cu probleme de sanatate.

Desi fiecare maternitate trebuie sa aiba (cel putin teoretic) incubatoare, unele nu pot asigura conditiile necesare anumitor copii si de aceea, in unele cazuri, ei trebuie transportati la un spital mai mare, unde exista incubatoare mai performante si aparatura necesara.

Exista mai multe motive pentru care un nou-nascut ar putea avea nevoie de tratament in incubator: 

Prematurii nu-si pot regla singuri temperatura corpului si trebuie sa se afle intr-un mediu potrivit nevoilor lor. Temperatura camerei este prea mica si poate sa varieze prea mult. 
Prematurii sunt mai sensibili la tot felul de boli si infectii si trebuie sa se afle intr-un mediu steril pentru a preveni complicatile. 
Prematurii sau copii nascuti la termen, dar cu o greutate mica, nu se pot hrani singuri si laptele trebuie sa le fie introdus in stomac, printr-un tub special. 

Prematurii au nevoie de o monitorizare mai atenta, pentru ca organismul lor nu este complet dezvoltat. Pot avea mari probleme de sanatate, din cele associate cu prematuritatea – sangerari cerebrale, afectiuni digestive, oculare, icter, anemie, infectii, probleme de respiratie – si daca sunt pusi in incubator personalul medical ii poate tine mai usor sub observatie.

Echipa care ingrijeste un copil in incubator ar trebui sa fie destul de numeroasa si sa includa medici cu diferite specializari care sa poata interveni oricand, daca este nevoie. Cu toate astea, din echipa care ingrijeste copilul nu trebuie sa lipseasca cele mai importante persoane: parintii. Chiar daca nou-nascutul este in incubator, asta nu inseamna ca nu poti sa-l atingi, sa-l managai, sau sa-i vorbesti.

Poate fi ciudat si ingrijorator sa-ti vezi copilul, atat de mic, conectat la atatea si atatea aparate, fire si tuburi. Unele mamici au impresia ca niciodata nu-si vor putea tine copilul in brate, asa cum face ceilalti parinti. Dar, pe masura ce micutul devine mai puternic va avea nevoie de tot mai putine aparate si tuburi, iar mama il va putea tine in brate si il va putea mangaia in voie.
Pe langa incubatorul propriu-zis copilul poate sa fie conectat la monitoare, care arata pulsul lui, rata respiratiei, tensiunea arteriala, temperatura. Firele acestor monitoare sunt lipite pe pieptul copilului. Daca nou-nascutul nu poate inca sa respire singur probabil ca are nevoie si de un ventilator care ii va ajuta plamanii, iar pentru a a primi destul oxigen are nevoie de o masca de oxigen sau o canula nazala.

Pentru ca prematurii nu se pot hrani singuri, la monitoare si ventilatie se adauga perfuzii, catetere sau branule care le asigura hidratarea, nutritia si chiar medicamentele necesare. Nou-nascutii care sunt indeajuns de puternici pentru a digera laptele dar nu pot inca sa suga, au nevoie de un tub gastric care le duce laptele direct in stomac.

Daca nou-nascutul are icter incubatorul se poate completa cu o lampta de fototerapie.

In general, parintii pot si sunt incurajati sa viziteze nou-nascutul din incubator, sa-l atinga, sa-l mangaie, pentru a nu-i lipsi contactul fizic cu mama si tata. Evident, vizita este exclusa daca unul din parinti are o raceala, o gripa, sau o alta afectiune contagioasa.

De asemenea, mama trebuie incurajata sa alapteze, atunci cand este posibil, pentru ca laptele de san mareste imunitatea copilului, il ajuta sa lupte impotriva infectiilor si sa devina, pe zi ce trece, mai puternic. Chiar daca nou-nascutul nu este indeajuns de puternic pentru a suge singur, poate fi hranit cu lapte de san obtinut prin folosirea pompei. Important este sa primeasca laptele care il poate ajuta sa depaseasca situatia in care se afla.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme