- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIDezvoltarea copiluluiCombate constipatia la copii

Combate constipatia la copii

Desi este o problema benigna, constipatia da peste cap viata intregii familii. Si numai acesta, si tot ar fi suficient motiv sa actionam impotriva ei. Dar trebuie stiut ca o constipatie neglijata nu face decat sa se inradacineze tot mai tare, pe masura ce colonul se largeste tot mai mult si acumuleaza cantitati tot mai mari de fecale. Iata cateva sfaturi din partea Dr. Ana Cristina Stefanescu, medic pediatru, www.doctoritadecopii.ro

Parintii trebuie sa cunoasca:

  •  Mecanismul de aparitie si intretinere a constipatiei,
  •  Componentele fizice dar si psihologice ale problemei,
  •  Necesitatea aderarii la reguli sanatoase de dieta.

Este nevoie sa se stabileasca:

  •  O legatura cu un medic de incredere care sa supervizeze tratamentul pe toata durata lui,
  •  Un sistem de sprijin adecvat,

– Toti membrii familiei sa adere la deciziile luate, sa adopte unele modificari de dieta – de ex. consumul de faina integrala, nu alba,

– Profesorii pot fi rugati sa stabileasca un sistem prin care copilul sa poata solicita sa iasa la toaleta fara sa atraga atentia (sa poata iesi oricand, sa existe un semn discret cunoscut numai de profesor etc)

– Medicul,

  •  Un mediu comfortabil la toaleta – carti, jucarii, muzica sau povesti de ascultat etc.
  •  Asteptari realiste – Nu putem sa ne asteptam ca dupa ani de constipatie sa obtinem rezultate din prima saptamana – sau ca aceste rezultate sa persiste fara ajutor exterior,
  •  Recompense – Un calendar sau tabel pe zile cu abtibilduri colorate pentru zilele in care se emite scaun normal in toaleta, povesti asociate cu eliminarea de succes (o prietena nascocise o poveste pentru fiul ei “Auzi, a plonjat balenuta! Hai sa mai ajutam o balenuta sa plonjeze!”)

Ar trebui evitate pedepsele legate de pierderile involuntare de scaun, precum si asocierile negative cu baia (“acolo nu ma duc ca ma doare” etc).

Modificarile in stilul de viata:

  • Educarea reflexului de defecatie,
  • Asigurarea unei perioade de timp (cam 10 minute) in acelasi moment al zilei, de preferinta – dar nu obligatoriu – dupa mese (pentru a profita de reflexul de eliminare generat de ingestie) si fara graba!
  • Pozitia “pe vine”/ “pup” este mult mai fiziologica – olite joase sau un scaunel sub picioarele copilului,
  • Educarea copilului sa “raspunda” prompt senzatiei de defecatie, chiar daca activitatea in care este implicat este mai interesanta in acel moment,
  • Evitarea sedentarismului (multe ore pe zi la TV, tableta, jocuri video etc.)
  • Activitate fizica regulata si placuta copilului,
  • Masaj abdominal in sensul acelor de ceasornic pe burtica, incepand de la ora 6 si terminind tot acolo, moment in care se aplica presiune ferma la acest nivel – se poate folosi ulei de musetel, levantica sau trandafir pentru facilitarea masajului. Se face de minim 3 ori pe saptamana, inainte de culcare.

De mare folos este ca modificarile de dieta sa le respecte pe cat posibil toata familia care mananca impreuna, pentru ca sa nu se creeze copilului sentimente de neadecvare si de pedeapsa. Uneori bunicii cedeaza destul de usor la dorintele copiilor, de aceea e util sa fie implicati si dumnealor in intregul proces (vezi mai sus, sistemul de sprijin).

Oferirea unui desert mult dorit la sfarsitul unei saptamani pline de succes la baie poate fi un mod de a recompensa tot efortul.

Discutiile despre fibre sunt destul de controversate, se pune chiar problema ca un exces de fibre fara suficiente lichide in alimentatie pot sa accentueze constipatia! Dar exista consens in recomandarea de introducere a unei cantitati adecvate de fibre in alimentatie dupa stabilirea unui reflex corect de defecatie, cu scaune la 1-2 zile – chiar daca tratamentul continua.

Citeste mai mult pe doctoritadecopii.ro

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme