- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATEPreconceptieCat de periculos este consumul de alcool in timpul conceptiei?

Cat de periculos este consumul de alcool in timpul conceptiei?

test sarcinaChiar daca de cele mai multe ori parintii gandesc la momentul in care vor aduce pe lume un copil, planificandu-si sarcina, exista si situatii in care conceperea unui copil sa ii ia pe nepregatite. 

Cu alte cuvinte, obtinerea unei sarcini poate fi un eveniment mai mult sau mai putin planificat. In cazul unor contacte sexuale neprotejate este posibil ca femeia sa ramana insarcinata destul de usor, ambii parteneri de cuplu fiind pusi in fata faptului implinit.

Nu de putine ori medicii recomanda ca in preconceptie femeia sa renunte la vicii precum alcool, fumat sau droguri, toate fiind nocive pentru sanatatea copilului.

Mai ales in tinerete, atunci cand nu exista o planificare de cuplu a sarcinii, partenerii par sa nu tina cont de niciun fel de reguli, consumand alcool, tutun, cafea ori droguri – substante absolut interzise in timpul celor noua luni. Asada, exista situatii in care sub influenta bauturilor alcoolice si ca urmare a unui contact sexual nepreotejat femeia sa ramana insarcinata.

Ce se poate face intr-o asemenea situatie?

Chiar daca consumul de alcool nu este recomandat in preconceptie si in perioada de sarcina, mama-natura pare sa aduca un mijloc suplimentar de protectie atat pentru mama, cat si pentru copil. In primele doua saptamani de la concepere, embrionul va ajunge in uter, unde se va fixa de peretele acestuia, avand loc nidatia. Placenta va incepe sa se formeze, insa nu este suficient de bine dezvoltata pentru a asigura trecerea nutrientilor din sange  de la mama la fat. Cu alte cuvinte, in cazul unor sarcini neplanificate, mama nu va cunoaste din primul moment faptul ca a ramas insarcinata, putand consuma in continuare anumite substante interzise. Primele doua saptamani de la conceperea copilului care se asociaza cu o intarziere a menstruatiei de cateva zile nu aduc o simptomatologie diferita. Asadar, in cazul in care mama, nestiind ca a ramas insarcinata consuma alcool ori alte substante contraindicate in perioada de sarcina, nu va trebui sa se alarmeze foarte mult, intrucat in primele saptamani embrionul are o anumita independenta fata de mama sa, dezvoltandu-se din resursele proprii. Schimbul de nutrienti dintre mama si fat va avea loc incepand cu saptamana a treia de la concepere, asociate cu saptamana a cincea de sarcina.

Consumul de alcool este interzis pe toata perioada sarcinii. Tocmai de aceea, chiar si in cazul sarcinilor neplanificate, mama va trebui sa evite sa mai consume alcool imediat ce a aflat ca este insarcinata. Un astfel de viciu genereaza mari probleme de sanatate pentru bebelus. Riscul de avort spontan, precum si malformatii la nivelul rinichilor ori inimii sunt cateva dintre problemele care ar trebui sa te puna pe ganduri pe parcursul celor noua luni de sarcina, renuntand astfel la vicii in beneficiul nasterii unui copil sanatos.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme