- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Capcanele suzetei

Unii parinti si bunici isi fac griji ca suzeta poate deveni un prost obicei al bebelusului. Adevarul este insa ca suzeta nu reprezinta decat un instrument care il ajuta pe bebelus sa se linisteasca, pana cand, va fi in stare sa faca asta singur. In legatura cu utilizarea suzetei, exista totusi sase probleme pe care ar fi de dorit sa le eviti.

Confuzia cu sanul mamei – Inainte de a se invata pe deplin cu alaptatul, unii bebelusi hraniti la san sunt dezorientati atunci cand primesc tetine din cauciuc. Adeseori, cand sug tetina din cauciuc, bebelusii au o miscare lenta, care cere mai putin efort si coordonare decat suptul la san.

Din nefericire, cateodata, acest lucru ii invata pe bebelusi sa isi foloseasca muschii gurii intr-un mod neadecvat. Drept urmare, nu ar trebui sa utilizezi biberoanele si suzetele in primele doua, trei saptamani, pentru a se crea confuzie (sau pentru o perioada mai indelungata, daca exista probleme cu alaptarea).

Dupa ce acest aspect nu mai prezinta probleme, poti alege. Poti hotari sa nu-i dai niciodata biberonul si sa-l hranesti numai la san, ori sa-i dai biberonul doar din cand in cand. Daca alegi ultima solutie, pentru ca lucrezi sau vrei sa ai optiunea biberonului in cazul in care se intampla vreodata sa fii bolnava sau indisponibila, poti incepe folosirea biberonului pe la trei sau patru saptamani.

In plus, odata ce bebelusul tau accepta biberonul fara probleme (cu lapte matern, apa sau ceai de menta sau musetel), nu lasa sa treaca mai mult de o zi sau doua fara sa i-l dai… pentru ca micutul tau sa nu uite cum se foloseste.

Contaminarea chimica – Cumpara suzete transparente din silicon, nu din acelea galbene de cauciuc. Cauciucul galben devine lipicios, iar dupa o vreme se deterioreaza si poate elibera mici cantitati de deseuri chimice nedorite.

Fara dulciuri – Nu inmuia suzeta in sirop pentru a-l face pe copil sa suga. Indulcitorii ca mierea si siropul de artar sau de porumb sporesc riscul aparitiei botulismului (o boala care cauzeaza paralizie temporara, si chiar moartea).

Pastreaza suzeta curata – Cand cumperi suzeta, spal-o bine cu sapun si apa fierbinte. In cazul in care cade pe jos, clateste-o. Spal-o oricum, de mai multe ori pe zi, chiar daca nu cade. Nu introduce suzeta in gura ta ca sa o cureti, pentru ca prin saliva ii poti transmite bebelusului raceala, un herpes sau alte boli.

Nu lega suzeta cu snur – Nu agata niciodata suzeta la gatul bebelusului. Snururile sau panglicile se pot incurca printre degete si ii pot opri circulatia sangvina sau se pot infasura in jurul gatului, sufocand copilul.

Ce-i mult strica – De obicei, dupa implinirea varstei de patru luni, se recomanda ca bebelusul sa fie dezobisnuit de suzeta. La aceasta varsta, bebelusul isi poate suge degetele si poate face multe alte lucruri pentru a se linisti. E mai greu sa-l dezveti de suzeta dupa sase luni pentru ca, la aceasta varsta, copilul tau incepe deja sa se ataseze emotional de suzeta, asa cum se ataseaza de un ursulet de plus sau de o paturica preferata.

 

Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme