- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIAlimentatieCand copilul face mofturi la masa

Cand copilul face mofturi la masa

Nu te speria: orice copil trece printr-o perioada de mofturi la masa. Ne esti tu de vina si nici nu inseamna ca cel mic este bolnav. Urmatoarele strategii iti sunt de folos cand juniorul face mofturi la masa.

Refuzul de a manca are mai multe cauze. Copiii trec prin perioade de crestere accelerate, in care au nevoie de mai multi nutrienti, sau perioade in care necesarul lor de hrana este mai mic.

Uneori, poate fi suparat de dinti sau poate fi bolnavior atunci cand refuza sa manance. Cel mai important lucru in perioada in care tie ti se pare ca face mofturi la masa este sa nu transformi refuzul lui de manca intr-o lupta pentru putere. Copiii simt foarte bine anxietatea ta si o speculeaza, vazand ce putere are asupra ta faptul ca el refuza sa mai ia inca o lingurita de mancare.

În perioada în care cel mic face mofturi la masa, pune-I portii ceva mai mici – la vederea unui castron plin cu mancare se simte pus in fata unei misiuni imposibile. Tine cont de faptul ca cel mic nu este un adult si nu trebuie sa manance la fel de mult ca tine. De altfel, insistenta parintilor si bunicilor ca cel mic sa pape tot din farfurie creeaza dezechilibre alimentare pentru toata viata, spun psihologii si specialistii in nutritie.

Perioadele mofturilor la masa se manifesta in special dupa implinirea varstei de un an, cand copilul are o multime de alte lucruri interesante de facut. Cand el a invatat sa mearga, i se vor parea mai interesante explorarile, decat sa stea cuminte si imobil in fata unui castron cu mancare. Nu face greseala sa te plimbi dupa copil cu mancarea, prin casa sau prin parc. Cel mic trebuie sa stie ca are un program si el trebuie sa urmeze programul tau, nu tu pe al lui. Daca vezi ca nu are chef de mancare, mai da-i o jumatate de ora in plus pentru explorari si colindat si abia apoi incearca sa-l hranesti. Nu doreste nici de data asta? Il lasi fara mancare pana la ora urmatoare de masa. Stai linistita, nu va muri de foame, dar in mod sigur va invata lectia!

Tine cont de faptul ca fiecare copil are ciudateniile lui. Unii refuza, pur si simplu, sa manance daca felurile de mancare se ating intre ele in castronas. De folos ti-ar fi o farfurioara compartimentata din care sa se serveasca singur, chiar daca se manjeste tot cu mancare.

Pentru copiii mai marisori care fac mofturi functioneaza foarte bine implicarea in pregatirea mesei. Dupa ce ati preparat impreuna mancarea, nu va putea refuza sa o manance, mandru fiind de realizarea lui si de importanta lui contributie. In plus, gatitul in familie poate fi o activitate amuzanta, ca un joculet, si pentru el, dar si pentru voi.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme