Avorturile reprezinta acele interventii medicale prin care se opreste din evolutie o sarcina si care aduc o serie de probleme de fertilitate.
Chiar daca nu intotdeauna un avort poate cauza unei femei dornice sa aduca pe lume un bebelus, exista situatii in care acestea pot deveni un adevarat obstacol in calea conceperii unui copil.
Fie ca avortul este realizat la cerere de catre mama, fie ca mama a fost predispusa unui avort spontan – toate pot deveni extrem de suparatoare mai ales atunci cand cei doi parteneri isi doresc cu ardoare un nou bebelus. Lucrurile sunt si mai revoltatoare in cazul avortului spontan intrucat mama poate fi predispusa in continuare la astfel de factori. Avortul la cerere se poate realiza fie prin interventie chirurgicala, fie pe cale medicamentoasa. Lipsa experientei medicilor si practicile medicale precare pot determina in viitor aparitia infertilitatii.
Un avort poate determina unei viitoare sarcini:
- nasterea prematura;
- sangerari vaginale;
- placenta praevia.
Efectuarea unui avort poate determina leziuni la nivelul uterului si cervixului. Nedepistate la timp acestea pot determina aparitia unor infectii greu tratabile care influenteaza incapacitatea femeii de a mai ramane insarcinata.
Imediat dupa realizarea unui avort femeia va trebui sa isi urmareasca simptomatologia si sa se prezinte la medic ori de cate ori se confrunta cu febra, sangerari abundente, dureri abdominale puternice.