- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIAlimentatie in alaptareAlimentatia bebelusului - 6 reguli de care sa tii cont

Alimentatia bebelusului – 6 reguli de care sa tii cont

Cei mai multi copii incep diversificarea, la recomandarea pediatrului, la 6 luni. Multi parinti se simt debusolati in fata diversificarii, nestiind ce sa aleaga din multitudinea de sfaturi si avertismente pe care le are dintr-o serie de surse. Totusi, lucrurile sunt destul de simple daca retii cateva reguli:

  1. Debutul diversificarii nu inseamna ca trebuie sa intrerupi alaptarea. Dimpotriva, baza va ramane tot laptele, de san sau formula, deoarece doar acest lapte ii asigura copilului necesarul de calorii. La inceput va avea doar o masa de alimente semisolide, alaptarea decurgand in rest dupa vechiul program.
  2. Fiecare aliment nou se introduce treptat, incepand cu o lingurita si crescand progresiv cantitatea, doar daca cel mic tolereaza alimentul. Se va vedea daca manifesta alergii. De asemenea, bebe poate sa nu fie intresat de mancare – in acest caz, renunta si incearca iar dupa cateva zile. Pentru introducerea unui nou aliment, se respecta regula celor patru zile. Se introduce un singur aliment nou odata, pe care i-l dam in fiecare zi, si doar dupa patru zile putem introduce un aliment nou!
  3. La inceput, i se va da bebelusului o singura masa diversificata pe zi, ajungand ca pe la 10 luni sa aiba 3 mese cu alimente pentru bebelusi pe zi. Odata cu primele legume se va introduce in alimentatia bebelusului si apa. Atentie, alege o apa tolerata de copii si da-i-o cu lingurita sau cu biberonul, in cantitati mici, sa nu se inece.
  4. Incepe diversificarea cu legume usor de digerat, fara aciditate (nu rosii). Totul va fi fiert si bine pasat. Poti incepe cu morcov, cartof dulce, dovleac, dovlecel, patrunjel, pastarnac, ardei gras. Dintre fructe, cele mai bune pentru copiii nostri sunt marul, para, piersicile, bananele si caisele. Cerealele sunt bine tolerate de multi bebelusi, dar altii pot avea alergie la glutenul din grau: pentru mai multa siguranta poti incepe cu orez si mei. Pe la 8 luni, poti introduce broccoli, cartofi albi, mazare, ulei de masline, unt cu 65% grasime, iaurt, branza de vaci, la 10 – ciuperci, spanac, sfecla rosie, linte.
  5. Carnea poate fi introdusa in alimentatie chiar de la inceputul diversificarii, dar dupa ce ai adus deja cateva legume in atentia lui. Pentru ca e o sursa importanta de proteine si aminoacizi esentiali, bebe are nevoie zilnic de o portie: la masa de pranz, cu legume, o cantitate de aproximativ 50 g (cat o nuca). Nu se foloseste zeama de la carne in mancare, nici macar ca supa: legumele si carnea se fierb separat, fara sare, si se paseaza impreuna. O portie de carne se poate inlocui cu un sfert de galbenus, fiert 20 minute, iar dupa varsta de 10 luni poti creste la jumatate de galbenus.
  6. Bebelusii nu au voie zahar, sare si miere (alergena pentru ei). Nu ii da bebelusului nici alte alimente posibil alergene, precum capsunile, ori care l-ar face sa se inece. Nu are voie nuci, alune, nici un aliment mic: totul va fi bine pasat. Nu ii da varza, castraveti cruzi, fasole sau alte alimente grele care pana si noua ne produc flatulenta – sunt greu de digerat. De regula aceastea se introduc dupa varsta de un an jumatate.
  7. Stai mereu cu bebelusul atunci cand acesta mananca, pentru a evita riscul de accidente. Da-i cu lingurita chiar tu, va incepe abia dupa un an sa manifeste interes sa manuiasca lingurita singur.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme