- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIAlaptareAlege un start nutritional sanatos pentru copilul tau

Alege un start nutritional sanatos pentru copilul tau

Laptele matern este binecunoscut pentru beneficiile sale, fiind cel mai bun aliment pe care mama i-l poate oferi bebelusului sau. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuand, in paralel hranirea la san.

Compozitia laptelui matern nu este una standard, ea variind de la mama la mama, si evoluand pe parcursul perioadei de alaptare, ba chiar  si in timpul unei singure alaptari pentru a raspunde nevoilor de moment ale puiului ei. Astfel, continutul de proteine al laptelui evolueaza din prima zi de alaptare pe tot parcursul ei, productia devenind tot mai scazuta pe masura ce cresterea bebelusului este tot mai lenta. Totodata, la inceputul alaptarii, laptele este mai apos, pentru a potoli setea micutului, ajungand ca la finalul alaptarii sa contina maximul de nutrienti si proteine, pentru a-i potoli foamea.

„Laptele matern reprezinta alimentul ideal pentru sugar pana la 6 luni, continand toti nutrientii necesari pentru o crestere armonioasa si dezvoltare optima a copilului. Alimentatia naturala asigura un sistem imunitar sanatos si il protejeaza fata de infectii sau raceli. Statisticile arata ca aproximativ 95-98% dintre mame isi pot alapta cu succes copilul, insa trebuie sustinute atat de familie, cat si de personalul medical calificat. Laptele matern este cel mai de pret dar pe care il pot oferi copilului lor”, declară dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog, Spitalul Sanador, in cadrul conferintei sustinute de Nestle Infant Nutrition –  „Mama stie reteta cresterii sanatoase” – cu rolul de a informa mamele referitor la nevoile nutritionale ale copiilor dupa varsta de 1 an.

Dupa varsta de un an sau atunci cand mama nu mai poate alapta, este recomandata introducerea – laptelui de crestere si evitarea expunerii precoce la proteinele intregi din laptele de vaca, care constituie un factor de risc esential in aparitia alergiilor, obezitatii, anemiei si a suprasolicitarii rinichilor si ficatului copilului.

O cauza importanta a obezitatii este excesul de proteine, in primii ani de viata, peste nivelul optim pentru creștere, producandu-se modificari in organismul celor mici. Diversificarea precoce a alimentatiei si hrana neadecvata varstei (cum ar fi laptele cu un continut mare de proteine de slaba calitate) sunt factori de risc in dezvoltarea obezitatii“, completeaza  dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover, in cadrul aceleiasi conferinte, „Mama stie reteta cresterii sanatoase”.

Laptele de crestere este cel care ii ofera copilului, in lipsa alaptarii, baza nutritioala de care are nevoie pentru a trece cu succes de la varsta de sugar la cea de copil mic, fiecare portie asigurandu-i nutrientii esentiali de care are nevoie pentru sustinerea cresterii si dezvolatii normale.

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme