- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTEREMaternitateAlegerea maternitatii ideale

Alegerea maternitatii ideale

Atunci cand cele noua luni de sarcina se apropie de sfarsit apare o serie completa de ingrijorari cu privire la copil, dar si la nastere. Va intrebati probabil cum va arata copilul dumneavoastra, fiind o curiozitate, daca va fi sanatos, cum va decurge travaliul si nasterea.

Multe dintre femeile insarcinate isi pun o serie de probleme cu privire la declansarea travaliului mai inainte de termen, fara a fi pregatite pe deplin. De aceea intrebari precum „in cat timp voi ajunge la maternitate?” sau „daca se intampla ceva pe drum?” sunt preocupari zilnice ale mamei gravide, mai ales ale celei aflate la prima nastere, aceasta confruntandu-se cu necunoscutul.

De aceea este bine ca din timp sa colaborati cu un medic specialist ginecolog care sa isi profeseze meseria intr-una dintre maternitatile din apropiere de casa si totodata acesta sa fie dispus sa va asiste la nastere indiferent de ora declansarii travaliului.

In ultima perioada, in tara noastra ne confruntam cu o competenta crescuta pe plan medical, clinicile private oferind de multe ori servicii medicale de inalta calitate comparativ cu cele de stat. Aparitia maternitatilor particulare indeamna multe persoane sa se adreseze acestora in caz de sarcina, intrucat acolo avem de-a face cu conditii moderne, saloane unde igiena parca este la ea acasa, personal medical competent si in orice clipa capabil sa dea primul ajutor.

Dar uneori costurile sunt mult prea ridicate pentru puterile oricui si este bine ca atunci cand alegeti o maternitate de stat sa va asigurati mai inainte de gradul de igiena, capacitatea saloanelor, dotarea maternitatii si gradul de competenta al personalului asistent al maternitatii. Daca inainte gravida nu avea foarte multe alternative in ceea ce priveste nasterea, aceasta fiind de dinainte pregatita pentru operatie, rasa in zona pubiana, travaliul petrecandu-l in sala de nasteri, iar expulzia fatului avand loc pe scaunul ginecologic, acum aceasta este lasata sa isi aleaga pozitia de nastere in care se simte confortabil, fie in sezut, intr-o cada de apa sau in picioare si sa isi controleze singura corpul pentru nastere, fara administrarea de medicamente. Raderea parului pubian nu mai reprezinta o obligatie intrucat intareste riscul aparitiei unei infectii majore pentru mama. Dupa nastere, atat mama, cat si nou nascutul erau separati, acordandu-li-se ingrijiri de personalul medical fiecaruia in parte. Cel mic nu putea sa ia contact imediat cu pantecul mamei pentru a-i simti mirosul, atingerea ori respiratia, administrandu-i-se lapte praf umanizat.

Astazi, tanara mamica are posibilitatea sa isi tina bebelusul langa ea, alaptandu-l (lucru favorabil pentru crearea de anticorpi necesari pentru organismul copilului) optand pentru un salon rezerva in care sa fie singura in camera, salon dotat cu un pat de insotitor, tanarul tatic putandu-i fi alaturi si ei si celui mic. Aceasta practica a devenit o frecventa si pentru maternitatile de stat din capitala, avand saloane frumos decorate si bine igienizate, personalul medical fiind oricand la dispozitie.

De asemenea, noutatea vine si din participarea tanarului tatic la nastere astfel incat sa poata fi un sprijin moral pentru gravida, bineinteles cu conditia ca acesta sa fie destul de puternic pentru a putea face fata acestei nasteri. Filmarile si fotografierea din timpul nasterii sunt o practica moderna, cel mic putand vedea aceste clipe imediat ce va fi constient de venirea sa pe lume.

Nasterea la domiciliu asistata de moasele unei maternitati nu este un obicei frecventat, datorita posibilitatii aparitiei unor complicatii pe tot parcursul nasterii, ea apare in situatia in care mama nu se situeaza in gradul de risc al gravidelor cu probleme, avand deja o nastere precedenta si ca urmare a faptului ca nu se poate deplasa catre maternitate datorita unor conditii, de cele mai multe ori meteorologice nefavorabile.

In cazul aparitiei unor complicatii pe parcursul nasterii, echipa de specialisti ce asista gravida la nastere poate interveni chirurgical pentru a evita orice situatie de risc la adresa sanatatii mamei sau a nou nascutului.

De cele mai multe ori, in ultima perioada se apeleaza tot mai des la operatia cezariana cu anestezie locala sau generala, fiind o practica mai putin dureroasa pentru gravida, eliminandu-se riscurile din timpul nasterii. Recuperarea post operatorie poate fi mai indelungata, gravida neputand beneficia de aceeasi mobilitate pe care o are o mama care tocmai a nascut pe cale naturala.

Asadar, alegerea din timp a maternitatii trebuie sa fie o preocupare pe parcursul celor noua luni de sarcina pentru tinerii parinti pentru a evita situatiile neplacute ce pot aparea ulterior.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme