- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTICopil nascut prematurAfectiunea mamei si recuperarea bebelusului prematur

Afectiunea mamei si recuperarea bebelusului prematur

Dincolo de ingrijirea medicala de specialitate de care are nevoie un bebelus prematur, rolul parintilor (si in special al mamei) este esential in recuperarea bebelusului care s-a grabit sa vina pe lume, spun specialistii. Uite ce poti face cand esti parintele unui bebelus prematur.

Atunci cand o mama isi imbratiseaza bebelusul nascut prematur, in corpul acestuia se secreta hormoni de crestere, arata studiile. In plus, atingerea mamei il ajuta pe cel mic sa isi regleze mai bine si mai usor temperatura corpului, dar si functiile sistemului digestiv.

Contactul piele pe piele dintre mama si bebelusul prematur are o multime de alte beneficii pentru sanatate, dar si psihoemotionale, atat pentru mami, cat si pentru bebe.

Afectiunea mamei si contactul direct pe piele stimuleaza imunitatea, lucru important in situatia in care cel mic are nevoie de putere si energie, pentru a depasi cu bine pericolele pe care le implica venirea prematura pe lume.

Specialistii vorbesc despre tehnica cangur, ale carei beneficii pentru prematuri au fost evidentiate de ani de practica in unitatile de terapie intensiva. Bebelusii sunt tinuti de catre mamele lor direct pe piele cat mai mult timp dintr-o zi. Se incepe cu un interval de cateva minute si se mareste timpul de atingere piele pe piele pana la cateva ore, daca medical vorbind, acest lucru este posibil. Metoda a fost prima oara introdusa in anii 70 in Bogota, Columbia, unde incidenta nasterilor premature era ridicata, iar rata mortalitatii infantile in randul bebelusilor prematuri era foarte crescuta. Un specialist neonatolog a sugerat mamelor sa-si tina cat mai mult bebelusii la piept, iar progresele acestora au fost remarcabile. De atunci, aceasta este prima recomandare in cazul bebelusilor nascuti prematur, tehnica grabind recuperarea micutilor in paralel cu ingrijirile de specialitate, desigur.

Ce mai poti face

O alta modalitate de a grabi procesul de recuperare in cazul unui prematur este sa ii canti. O mamica inventiva a creat chiar un dispozitiv special, practic un biberon care canta celui mic mai tare sau mai incet, in functie de forta cu care sugarul papa din biberon. Atunci cand aude vocea mamei mai puternic, cel mic este stimulat sa suga mai viguros.

Co-sleepingul este o alta modalitate prin care prematurul poate recupera mai repede intarzierile fata de colegii lui de generatie care au venit pe lume la termenul stabilit si nu ca el, mai devreme.

Co-sleepingul presupune ca mami, tati si bebe sa doarma in aceeasi camera. In timp ce dormitul in acelasi pat cu bebelusul este asociat cu risc crescut de sidrom de moare subita, dormitul in aceeasi incapere are cateva avantaje deloc de neglijat pentru parintii unui  prematur. Astfel, studiile arata ca apropierea fizica de parintii lui stimuleaza imunitatea bebelusului si imbunatateste activitatea sistemului cardio-respirator (afectat de venirea mai devreme pe lume).

In plus, faptul ca isi simte parintii aproape ii insufla celui mic senzatia de siguranta si apartenenta de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Starea psihica a parintilor este si ea un factor important in recuperarea prematurului. Bebelusul are nevoie de un mediu lipsit de tensiuni si suparari, pentru a putea recupera intarzierile in dezvoltare. Este bine ca parintii sa formeze o echipa si sa apeleze la ajutor in privinta treburilor casnice, pentru ca toata energia sa fie redirectionata catre micutul prematur.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme