- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIDespre sugar4 griji ale mamicilor incepatoare

4 griji ale mamicilor incepatoare

Ai ras de prietena ta care ti-a spus ca in primele zile dupa nastere si-a pus ceasul la fiecare 30 de minute si s-a trezit pentru a vedea ca bebelusul respira, dar tu faci cam la fel de cand ai devenit mama. Uite care sunt cele mai mari griji ale mamicilor incepatoare si cum sa scapi de ele. 

Sindromul de moarte subita

Toate mamicile sunt infricosate cand se gandesc la sindromul de moarte subita, dar realitatea este ca riscul de sindrom de moarte subita este relativ scazut. Multi parinti confunda sindromul de moarte subita cu decesele accidentale, la fel de ingrozitoare, dar care au cauze cunoscute – sufocarea sau strivirea accidentala, care se petrec fie din cauza faptului ca bebelusul a fost pus in patut cu multe perne si paturi, fie pentru ca dormit in pat cu parintii.

Incidenta sindromului de moarte subita a scazut semnificativ oricum in ultimii ani, de cand Societatea Americana de Pediatrie a recomandat parintilor sa-i puna pe micuti in pat pe spate.

Daca se ineaca cu suzeta

Legendele urbane spun ca bebelusii se pot ineca cu usurinta daca sunt lasati sa adoarma cu o suzeta.

Desi exista un oarecare sambure de adevar, pentru ca in trecut astfel de lucruri de intamplau, suzetele moderne sunt concepute in asa fel incat sa reziste la uzura si la socuri (latexul nu se desprinde asa de usor) si in plus, sunt ortodontice si adaptate anatomic la gurita copilului, tocmai pentru a preintampina orice risc. Poti scapa de grija in 2 feluri – fie nu ii dai deloc suzeta (unii parinti creeaza ei insisi dependenta copilului, care altfel nu se lasa impresionat de suzeta), fie esti foarte atenta sa ii iei suzeta seara imediat dupa ce a adormit (desi s-ar putea sa simta ca ii lipseste din gurita si sa se trezeasca revendicand-o).

Poate cade din carut (sau din patut)

Aici, temerile mamelor nu sunt chiar neintemeiate. Foarte multi bebelusi cad din carut, de pe masa de infasat, din cadita de baie sau din patul parintilor, care nu are, spre deosebire de patuturile speciale pentru copii, acea bara de protectie. Ce e de facut? Nu lasa nicio secunda copilul nesupravegheat pe suprafete aflate la inaltime. Unele mamici cred ca nu e niciun pericol pana la 3-4 luni, dar adevarul este ca foarte multi nou-nascuti au in primele saptamani de viata reflexe puternice – precum reflexul Moro (de tresarire), in urma caruia un micut poate tresari atat de tare, incat poate aluneca de pe o suprafata altfel „sigura”.

Daca ii lovesc fontanelele prea tare?

Asta este ingrijorarea a 9 din 10 mame, probabil.

Dar adevarul este ca bebelusul, desi foarte delicat in primele saptamani si luni dupa nastere, are un sistem de protectie destul de bine pus la punct si fontanelele sunt mai rezistente decat crezi. Sigur ca trebuie sa-l protejezi pe cel mic de lovituri si cazaturi, dar bebe nu e chiar facut din sticla, nu se sparge la atingere.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme