- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIISanatate copiiViolenta asupra copilului determina anomalii ale creierului

Violenta asupra copilului determina anomalii ale creierului

copil (http://2.bp.blogspot.com)Maltratarea copiilor are efecte devastatoare asupra creierului acestuia, chiar daca vorbim despre micuti sanatosi psihic. Studii recente au aratat ca activitatea cerebrala a copiilor crescuti intr-un mediu violent se aseamana cu cea a soldatilor expusi la lupte.

O echipa de cercetatori englezi a studiat creierele a 43 de copii din Londra. Acestora li s-au aratat fotografii cu oameni furiosi, suparati sau neutri. 20 din copii, cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani, proveneau din familii agresive. Restul de 23 crescusera intr-un mediu normal, informeaza Time.com.

Cand se uitau la pozele cu fete agresive, cei 20 de copii care fusesera expusi violentei domesticeprezentau mai multa activitate cerebrala in zona amigdalei, un lucru pe care il aveau in comun cu soldatii traumatizati de lupta.

Aceasta parte a creierului este responsabila pentru depistarea pericolului iar activitatea cerebrala intensa sugereaza instalarea unei stari de vigilenta acuta.

Desi abilitatea de a evalua periculozitatea unei situatii este foarte utila, creierul nu beneficiaza de pe urma acestei stari. Cu cat este mai vigilent, cu atat se modifica mai vizibil tiparele de functionare,schimbarile ducand, in timp, la dezvoltarea stresului post-traumatic.

Copiii implicati in acest studiu nu sufereau de afectiuni psihiatrice, dar rezultatele cercetarilor arata ca violenta domestica are grave repercusiuni asupra creierului, relateaza modista.ro.

Expunerea la violenta domestica modifica tiparele de functionare ale creierului, chiar daca acest lucru nu este vizibil prin simptome precise. Cu toate acestea, in timp, expunerea poate duce la alterari permanente ale activitatii cerebrale, care reprezinta un risc crescut de imbolnavire psihiatrica“, a declarat Eamon McCrory de la Universitatea din Londra.

Un al doilea studiu publicat saptamana aceasta in “Archives of Pediatric and Adolescent Medicine” examina creierele a 42 de tineri, cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani. Unii dintre acestia suferisera abuz domestic.

Adolescentilor li s-a cerut sa relateze experientele traumatizante: maltratarea, violenta emotionala, neglijarea, abuzul fizic si cel sexual. Violenta emotionala a fost cea mai raspandita forma de abuz.

Cercetatorii au descoperit ca tinerii traumatizati aveau mai putina materie cenusie in anumite zone ale creierului. Mai mult, dimensiunea cortexului prefrontal, o zona cruciala a creierului implicata in procesul alegerii si al auto-controlului era mai mica decat la subiectii obisnuiti.

O alta zona unde materia cenusie se gasea in cantitati mai mici decat la subiectii obisnuiti era striatumul, implicat in motivatie, dorinta si placere. Abuzul fizic a mai fost asociat si cu o dimensiune redusa a insulei, o parte a creierului care ne ajuta sa determinam in ce stare se afla corpul nostru.

Credem ca abuzul fizic contribuie la alterarea perceptiei de sine si a capacitatii de a lua hotarari, toate legate de modificarile cerebrale produse de violenta“, au declarat cercetatorii.

Partea buna a descoperirilor este ca aceste modificari plastice ale creierului reprezinta modul in care organul lupta cu traumele abuzului. Ele sunt o dovada a rezistentei acestuia in fata factorilor neprielnici.

Intelegerea felului in care violenta modifica tiparele si morfologia creierului ii va ajuta pe medici sa gandeasca noi metode de a ajuta victimele abuzului domestic.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme