- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINATrimestrul 3Ultimele saptamani ale sarcinii

Ultimele saptamani ale sarcinii

gravida in luna a noua (www,farm4.static.flickr.com)Atunci cand sarcina este aproape de final, atat tu, cat si bebelusul incepeti a va pregati momentul in care va veti intalni – nasterea.

Cu toate ca medicii fac niste calcule destul de exacte cu privire la momentul in care se va intampla ca bebelusul sa se nasca, in realitate, din statistici, lucrurile stau destul de diferit. Potrivit verificarilor medicale, mai putin de 5% dintre bebelusi vin pe lume la termenul prevazut de medic conform calculelor, exceptandu-i, desigur pe cei programati pentru a se naste prin cezariana.

De regula, cei mici vin pe lume ceva mai repede decat se asteapta viitoarea mamica. Chiar si asa, aceasta nu va trebui sa se sperie intrucat cel mic are organismul complet dezvoltat. Asadar, nu ai de ce sa te temi – inima si sistemul sau circulator sunt complet dezvoltate si functioneaza destul de bine, plamanii sunt si ei complet maturati, capabili sa faca fata noilor cerinte ale respiratiei exterioare, sistemul digestiv va fi capabil sa digere hrana oferita de aceasta data de catre mamica, ficatul isi va incepe functiile odata cu nasterea micutului, fiind astfel capabil sa se transforme in cel mai bun „bucatar”al organismului…

Potrivit medicilor inca din saptamana 36 de sarcina, organismului micutului va reusi sa se conformeze noilor cerinte si sa fie gata de nastere. In cazul in care se intampla ca micutul sa vina ceva mai devreme, chiar in aceasta saptamana, nu va trebui sa va ingrijorati ori sa considerati nasterea ca fiind prematura – bebelusul va avea capacitatea de a se acomoda cu noul mediu in care a intrat imediat dupa nastere, neavand probleme medicale. De regula, ultimile saptamani de sarcina sunt menite sa ii aduca micutului un aport suplimentar de grasime in asa fel incat sa nu ii fie frig atunci cand va veni pe lume.

In ultima etapa a sarcinii, mai exact in ultimele saptamani, cel mic se misca cu repeziciune in uterul mamei si reuseste sa bea circa 3 litri de lichid amniotic, exersand astfel capacitatea sistemului digestiv si a rinichilor. Chiar daca este in interiorul burticii tale, acesta te aude perfect si este in stare sa perceapa lumina, in acest fel simturile sale de baza fiind complet dezvoltate. Chiar daca este vioi si se joaca in fiecare clipa, in ultima etapa a sarcinii, acesta va avea la dispozitie un spatiu destul de stramt care nu ii va oferi locul necesar pentru ca acesta sa isi continue joaca. Inca din saptamana 37 de sarcina, bebelusul va fi asezat in directia de nastere, mai exact cu capul in jos si cu genunchii in dreptul gurii. Exista, ce-i drept, si cazuri mai rare in care bebelusii nu reusesc sa adopte cea mai corecta pozitie de nastere, ramanand cu capul in sus. In aceasta situatie medicii ii vor recomanda mamei nasterea prin operatia cezariana.

Pentru mamici, ultimele saptamani de sarcina reprezinta o adevarata corvoada. Acestea acumuleaza mult in greutate, prezinta edeme la nivelul mainilor si picioarelor, dar si o stare de neliniste cauzata de momentul nasterii.

Asa ca, in momentul aparitiei primelor semne dureroase, numite contractii, gravida va trebui sa se prezinte de urgenta la medic si sa nu tina cont de programarea facuta de catre specialistul obstretician care a supravegheat-o. Pesemne, bebelusul se grabeste sa o cunoasca…

Articolul precedentUltimul trimestru de sarcina
Articolul următorSe apropie nasterea

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme