- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIISanatate copiiTusea copilului

Tusea copilului

copil tusesteTusea copilului este asociata de cele mai multe ori cu imbolnavirea acestuia, lucru care ii sperie mereu pe parinti.

Tusea copilului nu reprezinta intotdeauna o afectiune grava, uneori putand fi asociata cu un reflex al tractului respirator.

In cazul in care aceasta este persistenta, tusea poate fi semnul unei infectii datorata unui anumit virus. Tocmai de aceea, este recomandata asistenta medicala de specialitate si efectuarea unor investigatii suplimentare pentru descoperirea cauzelor.

Tusea copilului poate fi declansata de mai multe cauze:

  • alergii – ori de cate ori copilul este alergic poate tusi un timp mai indelungat, fara o alta cauza medicala;
  • astmul – tusea este, de regula, uscata si frecventa;
  • bronsitele – initial, tusea este uscata, pentru ca dupa cateva zile sa devina productiva. Aceasta este asociata cu o stare febrila – peste 38 grade Celsius;
  • bronsiolitele – afecteaza in general bebelusii, fiind semnul unei raceli;
  • fibroza cistica – tusea este frecventa. Cei ce sufera de aceasta afectiune au materiile fecale urat mirositoare;
  • inghitirea unor corpuri straine – in primii ani de viata este bine sa feresti copilul de jucarii sau obiecte mici intrucat este pericolul ca acesta sa le inghita, generand astfel o tuse uscata;
  • expunerea la mediul poluant – fumul de tigara, temperaturile ridicate pot deveni o cauza principala a tusei copilului;
  • pneumonia – tusea este asociata de regula cu febra mare si dificultati la respiratie;
  • sinuzite – acestea pot determina o tuse productiva, asociate cu respiratie urat mirositoare si uneori cu febra;
  • infectii respiratorii superioare – acest gen de infectii determina o tuse productiva, cu mucozitati persistente, febra.

Potrivit medicilor, tusea copilului nu trebuie tratata cu indiferenta de catre parinti. Rolul acestora este sa determine natura tusei – seaca sau productiva si sa le comunice pediatrilor si celelalte simptome care o insotesc in vederea investigarii si gasirea unui tratament adecvat vindecarii.

Specialistii sunt de parere ca exista mai multe feluri de tuse:

  • tuse latratoare sau crup care are drept cauza obstructia cailor respiratorii superioare;
  • tuse suieratoare – ori de cate ori copilul suiera cand tuseste este vorba despre o infectie ori astm;
  • tuse convulsiva – copiii care trec prin astfel de episoade de tuse nu se pot opri din tusit, avand dificultati la respiratie. Este nevoie de supravegherea medicului;
  • tusea asociata cu febra – ori de cate ori tusea este asociata cu starile febrile este indicat sa va adresati medicului;
  • tusea de zi – copilul tuseste cu preponderenta ziua;
  • tusea de noapte – tusea apare de regula noaptea;
  • tusea insotita de varsaturi – varsaturile pot fi asociate cu starea de tuse.

Ori de cate ori observi o astfel de simptomatologie este indicat sa te adresezi medicului specialist.

Tratamentul cu antibiotice poate fi intrebuintat doar in cazul depistarii unor infectii puternice, care nu pot ceda cu alt gen de tratament. Racelile, bronsiolitele ce determina tusea pot fi tratate cu alt gen de medicatie intrucat durata de vindecare este de aproximativ 10 zile, iar antibioticele nu va ajuta la scurtimea bolii.

Curatarea nasucului copilului cu apa de mare sau ser fiziologic, mentinerea unei temperaturi optime in locuinta, o buna aerisire a incaperii, tratamentul cu aerosoli, excluderea factorilor poluanti din incapere ajuta la recuperarea copilului.

Siropul de tuse nu trebuie luat fara recomandarea medicului intrucat acesta poate ascunde simptomatologia unei alte afectiuni. Stoparea episoadelor de tuse datorat administrarii siropului ii poate duce pe parinti in eroare pentru o perioada.

Medicii recomanda supravegherea cu responsabilitate a copilului cu tuse intrucat afectiunile generatoare pot fi de la cele mai simple la cele mai complexe.

Sfatul Bebelu.ro:

Va scriu in primul rand in calitate de mamica. O simpla raceala, insotita de episoade mici de tuse nu trebuie neglijata.

In urma cu aproximativ cateva luni, fetita mi-a fost diagnosticata cu putin „rosu in gat”, urmand un tratament destul de usor (sirop de tuse, medicatie pentru slabirea starii febrile, medicatie pentru curatarea nasucului si pentru ameliorarea durerilor de gat).  Episoadele de tuse erau rare – tusea de cateva ori, la circa 3-4 ore.

Chiar si cu tratamentul administrat, dupa aproximativ o saptamana starea copilului s-a agravat, episoadele de tuse se repetau la intervale scurte, dificultatile respiratorii fiind foarte mari.

Dupa efectuarea unor noi investigatii de specialitate, medicii mi-au comunicat faptul ca suferea de pneumonie, infectia care ii mistuia organismul era mare, viata fiindu-i pusa in pericol. Tratamentul cu antibiotice intravenoase a fost singura solutie pentru a o ajuta sa se insanatoseasca.

Infectia de la nivelul tractului respirator superior care nu punea initial probleme a coborat spre plamani, agravand astfel starea, mi-au explicat medicii.

Asadar, cereti sfatul medicului ori de cate ori aveti o suspiciune si efectuati tot setul de analize obligatorii pentru a observa starea de sanatate a copilului. Insistati si cereti parerea mai multor specialisti!

Si nu uitati: „Viata copilului este tot ceea ce conteaza!”

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme