- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINADespre sarcinaTatal in sala de nastere – da sau nu?

Tatal in sala de nastere – da sau nu?

Timp de sute de ani, nasterea a fost doar treaba femeii, dar ultimele decenii au permis accesul tatalui in sala de nastere. Este acesta un lucru bun sau rau? Care sunt avantajele si dezavantajele prezentei tatalui in sala de nasteri.

Unii medici sustin ca experienta nasterii ”in doi” o ajuta pe mamica si sudeaza cuplul, altii cred dimpotriva, prezenta tatalui in sala de nasteri reprezinta mai degraba un inconvenient. Nasterea nu decurge intotdeauna conform planurilor, iar taticul in devenire se poate simti coplesit de evenimente, incurcand personalul medical care ar trebui sa se ocupe de mama si bebelus in acele momente.

In plus, viitoarea mamica preia tensiunea partenerului, ceea ce inhiba producerea de oxitocina, hormon implicat in declansarea contractiilor.

Ce spun psihologii

Psihologii cred prezenta partenerului in sala de nastere poate duce relatia de cuplu la un alt nivel, dar poate fi o arma cu doua taisuri. Atunci cand asista la venirea pe lume a propriului copil si vade in detaliu nasterea, barbatul se uita cu alti ochi la sotia lui. Intimitatea cuplului poate fi afectata pe termen lung de imaginea mamei in suferinta.

Decizia participarii tatalui in sala de nastere trebuie luata dupa ce partenerii discuta toate aspectele pe care le presupune acest lucru. Viitorul tata trebuie sa ii spuna deschis partenerei ce simte, cu toata delicatetea de care este in stare, data fiind starea emotionala fragila a femeii insarcinate. La fel, viitoarea mama trebuie sa fie constienta de faptul ca daca sotul nu doreste sa fie prezent in sala de nastere nu inseamna ca nu o iubeste. Dimpotriva, acesta poate fi modul lui de a proteja cuplul, dincolo de rolul de parinti pe care, o data cu venirea pe lume a bebelusului, il veti avea pentru toata viata.

Ce vrea mami

Nu toate mamcile doresc ca partenerii sa le fie alaturi in sala de nastere. Cele mai multe percep experienta nasterii ca pe una foarte personala, intima – pe care nu sunt pregatite sa o imparta cu tatal copiluilui. Iar asta nu inseamna ca nu il iubesc suficient – asa cum un barbat ar putea considera, daca partenera refuza sa-l lase in sala de nastere .

Sunt si situatii speciale in care, din cauza tensiunilor existente intre parintii bebelusului ce se pregateste sa vina pe lume, este chiar mai indicat ca tatal sa nu fie in sala de nastere.

Anul aceste, in Statele Unite, un caz de acest fel a tinut zile intregi primele pagini ale ziarelor. Rebecca de Lucia a cerut un ordin judecatoresc prin care sa se interzica prezenta tatalui copilului ei in sala de nastere, caz fara precedent in istoria dreptului. Judecatorul i-a indeplinit cererea, argumentând ca tatal trebuie sa se supuna dorintelor mamei si ca aceasta are dreptul la intimitate in momentul in care aduce pe lume un copil.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme